Avaldame tema kirja täismahus:

4. oktoobril 2012 ütles toonane peaminister, tänane Euroopa Komisjoni volinik Andrus Ansip VEB fondi osas tekkinud kahtluste kohta: „Ma võin mürki võtta selle peale, et Eesti Pank pole midagi
võltsinud“. Napp kolm kuud hiljem selgus, et VEB fondi 32,3 miljoni dollarilise suurpettuse aluseks oli Eesti Pangas võltsitud dokument. VEB fondiga seotud valed ja kinnimätsimised olid läinud nii kaugele, et valetati isegi toonasele peaministrile!

Mul on kõigile rahvasaadikutele lihtne küsimus. Kui te oleksite vaese tudengina kelleltki raha ära võtnud ja kogu Eesti on sellest teada saanud, kas te annaksite jõukamaks saades selle raha tagasi ja vabandaksite või mitte? Täpselt võrreldav olukord on VEB Fondi asjas. Kui 1993. aastal Saare Kaluril ja mitmetel teistel isikutel Eesti pankades olnud raha tugevama õigusega Eesti Vabariigi poolt ära võeti, tegi meile kaotuse talutavamaks teadmine, et Eesti riik maksab meilt ebaõiglaselt võetud raha esimesel võimalusel tagasi. Meiegi tahtsime ju aidata Eesti riiki ja päästa niigi habrast Eesti krooni ja pangandust kokku varisemast ning olime valmis selle nimel ajutiselt kannatama.

Tänaseks on möödunud 26 aastat, Eesti kroon on minevik, arveldame eurodes ja tunneme uhkust üha jõukama Eesti üle, aga meie raha pole siiani tagastatud. Kui mõni inimene nii teeks, nimetataks teda vargaks ja pandaks trellide taha. Mul on olnud valus vaadata, kuidas varasemad võimul olijad vabandamise ja kahju korvamise asemel on läinud hoopis mõnitamise ja spekulantideks sildistamise teed. Samuti elab nagu Loch Nessi koletis edasi lausvale, nagu oleks Saare Kaluri Eestis asuvalt pangakontolt raha ära võtnud Venemaa. Meil ei ole kunagi olnud pangakontot üheski Venemaa pangas, meie ja ka teised VEB-i saagas kannatanud ettevõtjad hoidsid oma raha ikka Eesti pankades ehk tegemist on puhtalt Eesti sisese küsimusega. Venemaaga pole siin midagi pistmist. Seda kinnitab Riigikontrolli VEB fondi audit ja enamikõigusteadlaseid.

Tänastel uue põlvkonna poliitikutel on võimalik poliitilises kultuuris uus lehekülg pöörata. Riigikogu menetleb eelnõu, millega anda rahast ilma jäänutele tagasi täpselt see summa, mis pangakontodelt ära võeti ja mis lõpetaks Eesti Vabariigi petuväärtpaberite (Riikliku VEB Fondi sertifikaatide) saaga. Laual on kaks võimalust, võtta eelnõu vastu või see parlamendi volituste lõppemisel prügikasti saata.

VEB Fondi asjas on teil, Riigikogu liikmetel, võimalik teha valik. Kas anda see raha, mis on nagunii üüratult oma ostujõudu kaotanud ja intressivabalt riigi alustalasid toetanud, tagasi või mitte. See saab
olema lakmuspaber. Kas läheme häbist silmad maas edasi või jätkame ausa ja õiglase riigina.