Täna riigikogus hääletusele tuleva eelnõuga kavatsetakse VEB Fondi sertifikaadiomanike nõuded rahuldada VEB Fondi vara müügist. Samas on kohus juba kindlaks teinud, et VEB Fondil puudub igasugune vara, mida VEB Fond kinnitab ka oma majandusaasta aruannetes, kirjutab
.

Presidendile saadetud pöördumises kirjutavad AS Saare Kalur ja AS Pärnu Kalur, et eelnõu loob õigusriigi jaoks ohtliku pretsedendi, mida üks demokraatlik riik ei tohiks endale lubada. “Eelnõu vastuvõtmise korral lööb Riigikogu templi JOKK-skeemile, millega riik hiilib kõrvale kunagi võetud kohustusest,” seisab tekstis.

Saare Kaluri ja Pärnu Kalur Holdingu hinnangul tahab riik eelnõuga hiilida kõrvale kohtuotsuse täitmisest. Nimelt langetas Tallinna ringkonnakohus 2010. aastal otsuse, et riik peab leidma lahenduse VEB Fondi sertifikaatide reaalseks hüvitamiseks, kuid riik pole seda tänaseni teinud.
11. jaanuaril trahvis Tallinna ringkonnakohus riiki kohtuotsuse täitmata jätmise eest. Sertifikaadiomanikud taotlevad kohtult riigi teistkordset trahvimist, kuna kohtuotsuse tähtajast on möödunud üle kolme kuu ja otsus on endiselt täitmata.

“Meil on kaks võimalust oma õiguse taganõudmiseks — kas minna Toompeale meelt avaldama või käia kohut,” ütles reedel Saarte Häälega rääkinud Saare Kaluri juhataja Tiit Sarapuu, viidates, et esimese võimaluse edukusse ta eriti ei usu, kuid sertifikaadiomanikud loodavad väga, et Eesti on õigusriik ja kohtuotsused on kõigile, ka riigile täitmiseks.

1992. aastal omas Saare Kalur kontot Põhja-Eesti aktsiapangas (PEAP) ja pidi pangakontole saama ligi 150 000 dollarit välisvetes püütud kala eest. See raha laekus PEAP korrespondentkontole NSV Liidu välismajanduspangas (VEB). 

Saare Kaluril jäi see raha saamata, kuna Põhja-Eesti aktsiapanga kontod Moskva VEB pangas külmutati Vene Föderatsiooni poolt samal aastal. Eesti riik vabastas selle summa ulatuses PEAP kohustustest ja viis nõude riiklikusse VEB Fondi, asendades kontol olevad summad VEB Fondi sertifikaatidega. Seejuures ei küsitud ettevõtete nõusolekut, kelle vara jäi VEB panka.

2010. aastal kohustas Tallinna ringkonnakohus Eesti riiki VEB-i sertifikaate hüvitama. Sama meelt oli ka Riigikohus. Riik hüvitamisega ei tegelenud ning kohus määras riigile 3200 eurot trahvi, mille ta pidi tasuma praktiliselt iseendale. Riigikogu asub täna hääletama VEB Fondi likvideerivat eelnõu. VEB Fondil pole vara isegi mitte sendi eest.