Pärnu linnavolinikud Rain Jung ja Ain Pajo peavad ebaseaduslikuks linnapea osalusega firmale ostueesõigusega maa erastamist ja nõuavad sel neljapäeval toimuval volikogu istungil Pärnu linnapealt Einar Kelderilt aru.

26. aprillil 1999. aastal otsustas Pärnu linnavalitsus erastada praeguse linnapea Einar Kelderi osalusega OÜle Kilgi firmale kuuluva Suur-Jõekalda 4a kinnistu juurde ostueesõigusega 1083 ruutmeetri suurune ehituskrunt.

Pärnu maakatastri juhataja kohusetäitja Kädi Tõrva ütles Raadio Pärnule, et Suur-Jõekalda 4a kinnistu pindala oli linnavalitsuse taotluses suurendatud 1083 ruutmeetri võrra. Kuigi Suur-Jõekalda 4a kinnistul oleva hoone terrassilt jookseb läbi kahe kinnistu piir, ei saa kinnistu pindala lihtsalt suurendada. Tõrva sõnul oleks lahendus, et teisele kinnistule jääva terrassi juurde tuleks teha uus krunt, mille võiks siis liita hoone all oleva kinnistuga.

Riigi Maa-ameti peadirektor Kalev Kangur kinnitas Raadio Pärnule, et Pärnu linnavalitsus on vigase korralduse tühistanud ja selle aasta septembris ümber teinud ning ostueesõigusega erastanud. Kädi Tõrva ütles, et Pärnu maakatastrisse pole uut taotlust linnavalitsuselt laekunud.

Pärnu Ülejõe linnaosas jõe ääres Suur-Jõekalda 4a asuv hoone, kus varem tegutses Kalda kohvik, seisab aastaid remontimata. Pärnu linnavalitsuse planeerimisosakonna ehitusjärelevalve teenistuse juhataja Ilme Palu kinnitas Raadio Pärnule, et see krunt kuulub Pärnu linnapeale Einar Kelderile.

Täpsemalt kuulub krunt OÜle Kilgi, mille üks osanikest on Einar Kelder. Samuti OÜga Kilgi seotud Pärnu linnapea abikaasa Eiri Kelder ütles Raadio Pärnule, et ehitustöödega on krundil alustatud. Kelderi kinnitusel tuleb kohviku asemele kuuekorteriline elamu, mis peaks valmima järgmise aastanumbri sees.

Ehitustööde venimine on Eiri Kelderi sõnul tingitud eelmise linnavalitsuse otsusest, mille järgi kinnistu piir läbib ehitust. Nüüdseks on krundi piirid muudetud ja ehitustöödega saab edasi minna, kui dokumendid korda saavad aetud.

Arupärimise esitanud linnavolinike väitel ei käi ehitus mitte Kalda kohviku krundil, vaid just kõrvalasuval krundil, mis ei kuulu veel OÜle Kilgi.

Jaanuaris tundis Kalda kohviku hoone vastu huvi keskkonnaministeerium, kuid OÜ Kilgi maja rentida ei soovinud.