Kalev teatas eile börsisüsteemi kaudu, et esitas 23. veebruaril Tallinna börsile ettevõtte aktsiate noteerimise lõpetamise taotluse.

Kalevi õigusteeninduse juht Allan Viirma selgitas, et ettevõte kavatses veel 2007. aastal toiduainetööstuse haru müügi järel keskenduda investeerimisele, kuid kava jäi katki, sest müük nurjus.

Pärast Alta Capital Partnersiga sõlmitud müügilepingust teatamist 2007. aasta septembris tegi Kalev väikeaktsionäridele osaluse ülevõtmise pakkumise, makstes aktsia eest 29 krooni. Praegu ei ole enam kui 1000 aktsionäril veel teada, mis nende aktsiatest saab.

Pahased väikeaktsionärid

Swedbanki aktsiaturgude osakonna juht Lauri Lind usub siiski, et ülevõtmispakkumisest Kalevi suuraktsionärid eesotsas Oliver Kruuda ja AS-iga Rubla ei pääse. „Ilmselt nad sunnitakse aktsiaid kokku ostma,” arvas ta.

Kalevi 23,6 miljonist aktsiast kuulub praegu AS-ile Rubla, OÜ-le Moonrider ja OÜ-le Vipes Invest kokku 90,6 protsenti. Väikeaktsionäride käes on 2,2 miljonit aktsiat, mille eest tuleks viimase kuue kuu keskmist hinda arvestades maksta 18,26 krooni aktsia eest.

Kalevi väikeaktsionär, AS-i Wiru Õlu tegevjuht Ott Licht arvas, et müüks aktsiad õiglaste tingimuste korral maha küll. „Praegu ei liigu aktsia hind ei üles ega alla, ettevõtte tulevik on ebaselge,” põhjendas ta.

Lichti sõnul ei müünud ta 2007. aasta lõpus aktsiaid maha, sest siis olid ettevõttes puhumas uued tuuled, mis tugevdasid usku ettevõttesse. Praegu seda aga näha ei ole. „25 krooni juures võiks olla hind,” pakkus ta.

Ettevõtte teine eraisikust väikeaktsionär Ilmar Mikkor oli firma tegevusest nördinud. „Kuulsin börsilt lahkumisest hommikustest uudistest, aga mul ei ole ikka veel infot. Eelkõige tahaksin teada, mis saab aktsiatest,” märkis Mikkor.

Temagi on nõus oma osalusest loobuma, kuid ootaks selle eest 30 krooni aktsiast.

Uuendused tegevust ei muuda

•• Kuigi Kalevi suuromanikud on otsustanud firma börsilt ära viia ja ettevõtte ärinime muuta, ei muuda uuendused esialgu ettevõtte igapäevast tegevust.

•• „Börsilt lahkudes ettevõtte sisulises äritegevuses tõenäoliselt väga suuri muudatusi ei tule. Ära jääks börsiga seotud aruandekohustus ja selle täitmisega seotud tegevused,” märkis Kalevi õigusteeninduse juht Allan Viirma. Tema sõnul käib kontsernis küll ümberorganiseerimine, kuid see toimuks ka börsilt lahkumata. Täna otsustab ettevõtte aktsionäride koosolek nimevahetuse.

•• Praegu on Kalevi saatus aga Tallinna börsi käes, kes peab otsustama, kas ettevõtte taotlus rahuldada või mitte.