Kaljulaid märkis, et loodava ELi Strateegiliste Investeeringute Fondi rahastuse eesmärk pole selline, nagu me varasemate Euroopa toetusfondide puhul harjunud oleme.

„See on mõeldud võimalikult hea tootlikkuse tootmiseks ning projektid peavad olema kasutoovad. Seda raha ei jaotata lihtsalt toetustena laiali. Eesmärk on, et see elavdaks EL-i majandust,” selgitas ta.

Levivad küll kuulujutud, et EL-i toetused saavad otsa, kuid Kaljulaidi sõnul muutuvad nende vorm ja tingimused. Junkeri investeerimispakett on selle kohta üks näide. Avalik sektor peaks fondi rahastuse võimalused ja tingimused täpselt selgeks tegema ning mõtlema, kuidas saaksime seda ära kasutada.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker teavitas eelmise aasta lõpus loodavast ELi Strateegiliste Investeeringute Fondist, mille eesmärgiks on suunata vähemalt 315 miljardit eurot järgmise kolme aasta jooksul ELi majanduse taaskäivitamiseks.

Fondi investeeringute jagunemine pole kindlaks määratud sektorite ega riikide vahel, raha jagamisel saavad määravaks projektide kvaliteet ja tasuvus.