Millist, milliste kogemuste ja oskustega inimest sellele kohale on tarvis?
Alustuseks väljavòte Euroopa Liidu Lepingust artikkel 286: Kontrollikoja liikmed valitakse isikute hulgast, kes oma riigis kuuluvad või on kuulunud organisatsioonivälistesse auditeerimisasutustesse või kes on eriti pädevad selle ametikoha jaoks. Nende sõltumatus peab olema väljaspool kahtlust.

Kas Juhan Parts vastab nendele kriteeriumitele?

Juhan Parts on endine riigikontrolör. Niisiis on ta vastavalt Euroopa Lepingu artiklile 286 ainuüksi oma CV pòhjal kriteeriumitele vastav kandidaat. Ta mitte ainult ei ole töötanud Eesti Riigikontrollis, vaid on lausa seda asutust juhtinud. Juhan Partsi pädevust olla riigikontrolör toona minu mäletamist pidi kahtluse alla ei seatud.
Iga kandidaat peab esitamise järel läbima kuulamised Euroopa Parlamendi Eelarve Kontrolli komitees (Budgetary Control Committeee, CONT), kes hindab täiendavalt kandidaadi sobivust. Komisjon teeb oma otsuse hääletamise teel, misjärel hääletab kandidaatide üle ka parlamendi täiskoosseis. Seejärel kinnitab kandidaadis ametisse Euroopa Liidunòukogu.

Kes võiks olla Eestis Teie hinnangul Juhan Partsi kõrval alternatiivne kandidatuur?
Nagu näete esimesest vastusest, siis jätab Euroopa Leping valitsusele kandidaadi osas piisavalt valikuruumi. Teisi kandidaate ei ole Eesti valitsusele hetkel esitatud.
Alternatiive saab vastavalt protseduurile valitsusele pakkuda rahandusminister, otsustamisahelasse mitte kuidagi puutuva isikuna oleks mul kohatu sellele küsimusele vastata.

Kesrsti Kaljulaid on Euroopa Kontrollikoja liige alates 2014. aasta maist. Tema mandaat lõpeb tuleva aasta mais.