Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas nentis täna Brüsselis, et võibolla pole olnud õige lähenemine, mille järgi püütakse Euroopa Liidus inimeste- ja kaubavedu teedelt tõrjuda.

"EL-i poliitikas on olnud suunatud maanteetranspordi atraktiivsuse vähendamisele ja teiste alternatiivsete transpordiviiside soodustamisele,“ rääkis Kallas enda poolt organiseeritud EL-i transpordipoliitikale pühendatud konverentsi avades. ”Ehk on selline lähenemine siiski liiga kitsas, sest ka Euroopa teedevõrk on kaugel ideaalist, vajab investeeringuid ja parandamist.“

Kallase hinnangul on eriti halvas seisus just Ida-Euroopa teedevõrk, kuhu tuleks tunduvalt rohkem investeerida.

“Muidugi on meil olemas EL-i transpordirahastu ja muud meetmed, kuid neil on selged piirid,” rääkis Kallas.

Ta arvas, et ainukeseks realistlikuks võimaluseks EL-i teedevõrgu parandamiseks saab tegelikult olla teemaksude kehtestamine.

“Lahenduseks on teede kasutamise maksustamine. Põhimõttel kasutaja maksab. Raudteel ja õhutranspordis makstakse infrastruktuuri kasutamise eest, miks ei peaks maanteetranspordis?” küsis Kallas.

Ta tunnistas, et teemaksude kehtestamine võib olla poliitiliselt kaunis keeruline ja vajada erinevate kompenseerivate meetmete kehtestamist tasakaaluks, kuid suunda see ei väära. “Dünaamika on selgelt [teemaksude] poole,” kinnitas Kallas.