Energiaturuinspektsioon kiitis reedel heaks elektrihinna neljast komponendist viimase, jaotusvõrgu uued tariifid, kirjutab Eesti Päevaleht. Sellega sai Eesti Energia rohelise tule tõsta kõige varem 1. märtsist elektri hinda keskmiselt kümnendiku võrra.

“Kindlasti avaldab hinnatõus rohkem mõju neile, kes elektriga kütavad. Majanduslikult raskeim on see aga nendele peredele, kelle kulud on sissetulekutega tasakaalus,” ütles Josing, lisades, et selliste perede hulgas on ka neid, kellele isegi kümne-protsendiline hinnatõus käib selgelt üle jõu.

Statistikaameti andmetel tõusevad perede elektrienergiakulud pidevalt. Kui veel 2000. aastal moodustasid need alla kolme protsendi kogu tarbimiskuludest, siis möödunud aastal juba neli protsenti.

Josingu sõnul avaldab elektrihinna tõus mõju ka palju elektrit tarbivatele tööstusettevõtetele. Reeglina moodustab elektrikulu kõigest paar protsenti tööstusettevõtete kogukuludest. “Kogemus on näidanud, et tavaliselt tahetakse kütuseenergia kandjate hinnatõus otseselt toodangu hinnale otsa panna,” märkis Josing.