Hinnatõus ei puuduta põhipiimatooteid, nagu joogipiim, rõõsk koor, hapukoor ning või.

“Lähitulevik toob muudatusi turul,” kinnitas Tallinna Piimatööstuse AS-i juhatuse esimees Kadi Lambot. Käes on olukord, kus kõik suured piimatööstused on kahjumis, tootjad seevastu teenivad eelmise aasta alguses hüppeliselt tõusnud piimahinna tõttu head kasumit.

Lamboti selgitust mööda võimaldaks kulusid tõesti kärpida toorpiima hinna langetamine. Turul on märgata sellesuunalist liikumist, kuid murranguliseks peaksid kujunema järgmised kolm-neli kuud. “Väärtusahelas peab valitsema tasakaal, tööstused ei saa ilma tootjateta ja vastupidi. Teiste kulul elamine ei ole jätkusuutlik,” sõnas Lambot.

“Peame üle vaatama energiamahukad tootmised, kuna kütteõli hind on tõusnud üle kahe korra,” ütles Eesti piimaliidu juhatuse esimees ja TÜ E-Piim juht Jaanus Murakas.

Jäävad tööta

Kui kevadel maksis põlevkiviõli tonn veel 1700 krooni, siis augustis juba koos maist lisandunud aktsiisiga 3700 krooni, mis tõi ühistule 600 000 krooni lisakulusid. See tähendab E-Piimale nii Järva-Jaanis kui ka Türil piimapulbri tootmise vähendamist, mille tagajärjel võib tööta jääda ligi 50 inimest.

Tootmise piiramist ei tingi ainult küttehinna tõus, vaid ka eksporditurgude madalseis. Mis omakorda tähendab, et langema hakkab ka piima kokkuostuhind. Muraka hinnangul võib see langeda praegusega võrreldes ligi viis protsenti ehk kõrgema sordi piimakilo puhul kuni 19 senti. “Tootja jaoks pole see aga piisav protsent, et tootmine toimuks kahjumita,” märkis Murakas.

AS-il Rakvere Piim ei ole kindlasti plaanis töötajaid koondada, kuid muudatusi on tegevjuhi Jaanus Vihandi kinnitusel kavas teha küll. Ennekõike tähendab see senisest veelgi suuremat tähelepanu logistikale. Seda mitte ainult valmiskauba laialiveo, vaid ka toorpiima varumise puhul. Kaubatarned muutuvad osa lisatarnete puhul senisest jäigemaks. Miinimumtellimusest väiksematele tarnetele on kavas kehtestada täiendav logistikatasu.

Üks võimalus leevendada kütusehinna tõusust tulnud tagasilööke on langetada kokkuostetava toorpiima hinda. Septembris on Rakvere Piim juba sellel teel esimese sammu astunud ja tõenäoliselt jätkab seda ka edaspidi. Vihand on kindel, et keskmine toorpiima hind langeb juba järgmise kalendriaasta alguseks tänasega võrreldes 10–15 senti kilolt. Samas sõltub langus väga palju toorpiimaturu olukorrast. Nagu ka teised piimatööstused, on Rakvere Piim valmis tõstma mõningal määral oma toodete väljamüügihinda. Kulude kokkuhoiuks plaanib Tallinna Piimatööstus Tallinnast minema kolida. Tööstuse nõukogu otsustab oktoobri alguses, kuhu kolitakse.

Võimalikud variandid on Paidesse või Viljandisse kolimine, Paide ja Viljandi tootmise ühendamine ja veel seni salajas hoitav variant.

Hinnatõusul mitu põhjust

•• Kütusehinna tõus pole ainus oluline faktor, mis piimatööstuse tegevust mõjutab. Suvest lisandus pakendiaktsiis, mille summa on samuti üsna oluline.

•• Üpris tõenäoline on ka mõnegi plastil põhineva pakkematerjali kallinemine naftahinna tõusu tõttu.

•• Eksporditurgudel on piimapulbri osas madalseis.

•• Toorpiima kilo eest maksis Tallinna Piimatööstus mullu 38 protsenti kõrgemat hinda ehk keskmiselt 1 kroon ja viis senti rohkem kui 2003. aastal. Samal ajal on toorpiima keskmine kokkuostuhind eelmise aasta septembriga võrreldes langenud kõigest 1,5 protsenti.

•• Toorpiima kokkuostuhinna võimalik viie- kuni kümneprotsendine langus ei too Tallinna Piimatööstuse juhi Kadi Lamboti arvates kaasa tõsiseid tagajärgi, see peaks olema sobiv ja vastuvõetav nii tootjatele ja piimatööstustele kui ka kaubandusele.