Kontserni kolmanda kvartali müügitulu oli kokku 158 miljonit eurot, mis langes võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga ligi 8% seoses elektrijaamades ja õlitehastes läbiviidud hooldusremontidega.

Eesti Energia finantsdirektor Andri Avila sõnul iseloomustavad lõppenud kvartalit paranenud hinnad elektri- ja vedelkütuste turul. „Naftatoodete maailmaturu hinnad ning elektri keskmised hinnad Nord Pooli hulgiturul olid kõrgemad kui 2016. aasta III kvartalis. Oleme realiseerinud paranenud vedelkütuste ja elektrienergia turuhindasid, sõlmides riskide maandamiseks fikseeritud hinnaga elektri ja vedelkütuste müügilepinguid 2018. aastasse,“ sõnas Avila.

Eesti on Baltikumi ja Soome piirkonnas jätkuvalt ainus riik, kus elektritootmine ületab tarbimist. Eesti Energia tootis selle aasta kolmandas kvartalis elektrienergiat 2,1 teravatt-tundi, mida on ligi 16% vähem kui 2016. aasta kolmandas kvartalis. Tootmismahtude vähenemine oli tingitud elektrijaamades läbi viidud hooldusremontidest. Väiksema tootmismahu tõttu alanes elektrienergia müügitulu 8% 80 miljoni euroni.

Selle aasta kolmandas kvartalis tootis Eesti Energia 71 tuhat tonni vedelkütuseid. Võrreldes möödunud aasta kolmanda kvartaliga langes vedelkütuste toodang 17%. Õlitehaste toonagumahu vähenemine on seotud õlitehases toimunud moderniseerimistöödega.

Kontserni 2017. aasta kolmanda kvartali kulumieelne ärikasum EBITDA oli 54 miljonit eurot, kasvades aastaga rohkem kui 3%.

Kolmandas kvartalis investeeris Eesti Energia üle 35 miljoni euro, mida on 6% enam kui 2016. aastal samal ajal. Poole sellest ehk ligi 18 miljonit eurot moodustasid elektrivõrguga seotud investeeringud, millega on ilmastikukindla võrgu osakaal kogu Elektrilevi jaotusvõrgust tõusnud 83%-ni.

„Käesoleva aasta kolmanda kvartalis liikusime edasi mitme kontserni strateegilise projektiga, mille positiivne mõju ettevõtte konkurentsivõimele avaldub eesolevatel aastatel,“ rääkis Avila. „Näiteks alustasime Eesti elektrijaama 8. plokis põlevkivigaasi täiendavaks põletamiseks katla ümberehitustöid. Lisaks sõlmisime lepingu oma esimese päikeseelektrijaama ehituseks ning viisime õlitehastes läbi edukad rehvihakke ja põlevkivi segust õlitootmise katsed,“ nimetas Avila erinevaid strateegilisi projekte.

2017. aasta kolmandas kvartalis lõppesid ka kontserni viimaste aastate suurima investeeringu Auvere elektrijaama kottfiltri ehitustööd. Elektrijaam suudab täiskoormusel töötades täita kõiki heitmenorme ning on aasta algusest toonud kokku 1,3 TWh elektrienergiat. General Electric on lubanud jaama Eesti Energiale üle anda käesoleva aasta lõpuks.