Aastaks 2012 peavad kõik kanalad oma senise töö vastavalt euronõuetele ümber kohandama. Nõuetekohaselt peavad puuris olema õrs ja küünte teritamise vahendid ning vaba pinda iga linnu kohta vähemalt 750 cm2 ehk natuke rohkem kui A4-paberil.

Suur linnukasvataja Tallegg investeerib uude kanalasse umbes sada miljonit krooni.

AS-i Tallegg juhatuse esimehe Teet Soormi sõnul tuleb neil teha ulatuslikke muudatusi munejate kanade tootmisliinis, et vastata 2012. aastal kehtima hakkavale Euroopa Liidu normile. “Munejate kanade puuridesse tuleb paigaldada õrred ja küüne teritamise vahendid,” lausus ta ja lisas: “Samuti peame tegema muudatusi vedelsõnniku eralduse, elektri- ja söödakausside süsteemides.”

Euroopa Liidu toetustele Tallegg tema sõnul väga lootma ei jää, sest eraldatavad summad on väikesed.

Virumaa suurettevõtja Oleg Gross on otsustanud vana kanala kinni panna ning 30 miljoni krooni eest järgneva kolme aasta jooksul uue ehitada. Uus kanala mahutaks 70 000 munejat kana.

Projekti hinnast kuus miljonit loodab ta saada Euroopa Liidu toetusfondist. “Eks see kaks miljonit krooni toetust aastas on optimistlik lootus,” tõdes ta ja täiendas: “Kui aga toetussummad kujunevad väiksemaks, siis katsume ikka oma jõududega hakkama saada.”

Kitsikusest lahti

“Uus kanala tuleb vabapidamisega, sest Euroopa Liidu normide järgi ei tohi enam kanu kitsas puuris pidada,” rääkis Oleg Gross. Tema sõnul vanad kanalad suletakse ja neist kavandatakse teha muuks otstarbeks mõeldud lao- ja tootmishooned.

“Praegu ootamegi Euroopa Liidu toetusi, et saaksime ehitustöid alustada,” sõnas ta. Olemas on ka uue kanala krunt ning varsti peaks valmima detailplaneering.

Vabapidamissüsteemi põhitunnuseks on lindude pidamine ainult spetsiaalselt sisustatud lindlate puurides, kus on rest-või võrkpõrand või sügavallapanu. Põranda pind peab olema kanadele sobivast materjalist, et vältida linnu vigasaamist.

Pesa seitsmele kanale

•• “Alternatiivmeetodite kohaselt, mis on sisuliselt kanade vabapidamine, peab olema vähemalt üks pesa seitsme kana kohta, paiknemistihedusega kuni üheksa kana ühe ruutmeetri põrandapinna kohta,” rääkis veterinaar- ja toiduameti loomakaitsebüroo juhataja Tarmo Serva.

•• Lindudepidamise süsteemid peavad tagama lindudele piisava ruumi jalutamiseks, tiibade lehvitamiseks ja muuks tegevuseks, et tagada luude tugevust ja vähendada luumurdude esinemist.

•• Linnugrupi suurus täiustatud puurisüsteemides võib olla erinev: väike (10–12 lindu), keskmine (15–30) või suur (kuni 60 lindu). Üldiselt peetakse kanu gruppides, milles on 40 lindu ja enam.

Vabapidamisel olevate kanade mune nimetatakse õnnelikeks munadeks. Termin “õnnelik muna” võeti kasutusele Austraalias.

•• Eestis munevad nn õnnelikke mune 600 Ridala talu kana tänavusest aastast.