FASi raport ei ole mitte tegevusprogramm, vaid viimase kahe- kolme aasta tendentside kokkuvõte, selgitas FASi juht Igor Artjemnev: selles on valitsusele palju ebameeldivat, vahendab Vedomosti.

Raporti kohaselt riigi osakaal Venemaa majanduses kasvab: riigi ja riigifirmade osakaal riigi sisemajanduse kogutoodangust (SKT) on kümne aastaga oluliselt kasvanud: kui 2005. aastal oli see 35%, siis 2015. aastal 70%.

Riigi- ja munitsipaalettevõtete arv on kolme aastaga kolmekordistunud.

Ettevõtteid luuakse jätkuvalt ka toimiva konkurentsiga turul, kus aga administratiivse ressursi ja eelarveiste rahaliste vahendite kasutamine on suur oht. Seejuures on FASi raporti kohaselt kiiresti kasvanud regionaalsete ja munitsipaalettevõtete arv, need on aga lokaalsetel turgudel peamised konkurentsi vaenlased.

FAS märgib, et riik loobub oma omandist väga vastumeelselt. 2012. aastal laiendati suurte riigiettevõtete nimekirja, millest riik võiks kas täielikult loobuda või oma osalust neis oluliselt vähendada. Kuid sellest ajast on plaanid muutunud ning riik ei kavatse krportaiivsest kontrollist loobuda ning soovid jätkuvad ettevõtete juhtimisse sekkuda.

„Riigi mõju suurenemine majanduses suurendab monopolistilikke ilminguid ka seni veel riigi kontrolli alt väljas olevas majandusalas,“ märgib FAS.