Kaitsepolitsei pressiesindaja sõnul ei algatanud kaitsepolitsei Liiviku suhtes kriminaalmenetlust, kuna tema tegevuses OÜ-ga Baltic Rail Services Eesti Raudtee 66 protsendi aktsioate erastamislepingu sõlmimisel ei olnud kuriteosündmust.

“Küll on kaitsepolitsei kuulanud Liiviku tunnistajana üle seoses majandmusminister Mihkel Pärnoja avalduse alusel märtsis algatatud kriminaalasjaga, mis puudutab Eesti Raudtee erastamisnõustaja valikut,” ütles pressiesindaja BNS-ile.

Pressiesindaja sõnul kinnitas Liivik ülekuulamisel, et oli Eesti Raudtee enamusaktsiate erastamislepingu enne sõlmimist läbi lugenud ja teadis, millele ta alla kirjutas.

Liiviku tegevuse kriminaalkorras uurimist taotles riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni liige Andres Varik. Tallinna politsei edastas juuni alguses Variku avalduse kriminaalasja algatamiseks kaitsepolitseile.

Varik esitas Tallinna politseiprefektuurile kriminaalasja algatamise avalduse viidates Liiviku ametialasele lohakusele Eesti Raudtee aktsiate erastamise lepingule allakirjutamisel 30. aprillil.

Variku sõnul sai avalduse esitamise ajendiks Liiviku väide, et EEA nõukogu pole kursis viimaste lepingumuudatustega ning et ka ta ise pole lepingut terves ulatuses läbi lugenud, kuid allkirjastas lepingu sellele vaatamata.

Kriminaalkoodeks näeb ette kriminaalvastutuse ametialase lohakuse eest, kui ametiisik oma ametialastesse kohustustesse kohusetundetu või hooletu suhtumisega kahjustab riigi huve või tekitab suure varalise kahju.

Liivik kinnitas 2. mai Postimehe andmetel, et pole ise Eesti Raudtee erastamislepinguid täies mahus läbi lugenud. Riigikontrollile väitis Liivik, et Postimehes esitatu on vale ning ta on lepingutekstidega tutvunud.

Rahvaliidu fraktsiooni poliitikud Varik ja Jaan Pöör esitasid 18. mail ka Tallinna linnakohtule erastamislepingu tühistamise tsiviilhagi.