Kaitsepolitsei pressiesindaja Olari Valtin ütles Päevaleht Online`ile, et kriminaalmenetlust ei saa alustada, kuna puudub kuriteo koosseis. „Kuid lisaks sellele on kaitsepolitseil ka muud õiguslikud alused, et tuvastada valeinformatsiooni levitamise tagamaid.“

Valtin selgitas, et kapo uurib juhtunut põhjusel, et valeinfo oli üleval venelaste hulgas populaarse Notšnoi Dozori (Öise Vahtkonna) veebilehel. „Kuna nii kaitsepolitseile kui ka avalikkusele on teada, et tegemist on suuresti Vene propaganda esitava lehega, siis soovimegi teada, miks selline info sellel internetileheküljel üleval oli,“ rääkis ta.

Kuriteokoosseisu puudumist juhtunus tunnistasid eile ka politseiamet ja riigiprokuratuur. Põhjuseks on see, et antud juhtumi puhul puudusid otsesed kannatajad ja kasusaaja.

Paanika Eesti krooni devalveerimise kohta sai alguse foorumisse Notšnoi Dozor postitatud teemast. Algne tekst pärineb Vene ärimeeste foorumist leheküljel www.arif.ee, kus 9. novembril avaldati teoreetiline treeningülesanne kellegi Dimoni poolt.

Veebilehel olnud teate tõttu vahetasid peamiselt muukeelsed elanikud massiliselt Eesti kroone muudesse enamlevinud valuutadesse nagu euro, dollar, Rootsi kroon ja ka kuld.

Nüüdseks on selgunud, et Notšnoi Dozori foorumi postitus oli provokatsioon.