Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive ütles Delfile, et uurimise huvides ei saa ta juhtumi detailidest rääkida.

Reedel pidasid kaitsepolitsei töötajad Jõhvis kinni Eesti Energia Tehnoloogiatööstuse (EETT) tootmisdirektori ja tootmisjuhi, keda kahtlustatakse altkäemaksu võtmises. Prokuröri taotlusel võttis Viru maakohus mõlemad mehed laupäeval vahi alla, teatas Viru ringkonnaprokuratuur.

Kahtlustuse kohaselt võtsid 59-aastane Ago Jakobson ja 43-aastane Aleksei Andrejev oma ametipositsiooni ära kasutades koos ja korduvalt altkäemaksu selle eest, et nad aitasid altkäemaksu lubanud ja andnud isikutega seotud ettevõtetel võita EETT korraldatud hankeid. Korruptsioonikahtluste uurimisel tegid prokuratuur ja kaitsepolitsei koostööd Eesti Energia sisekontrolliosakonnaga.

Kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Eerik Heldna peab majandusjulgeolekut ohustava korruptsiooni tõkestamist oluliseks. "Kõrgetasemeline korruptsioon on otseselt põhiseaduslikku korda õõnestav nähtus, kuna annab Eesti suhtes ebasõbralikele sise- ja välisjõududele võimaluse mõjutada korrumpeerunud ametnike kaudu riigi jaoks strateegiliste otsuste langetamist;" selgitas Heldna. "Energiajulgeolek ja -sõltumatus on kõigi lääneriikide julgeolekuteenistuste teravdatud tähelepanu all."

Kriminaalasja muid menetlusandmeid prokuratuur ei avalikusta.

Eesti Energia teatas, et tehnoloogiatööstus lõpetas töösuhte altkäemaksu võtmise kahtlustuse saanud töötajatega.

Eesti Energia Tehnoloogiatööstus, mis rahvusvaheliselt tegutseb Enefiti kaubamärgi all, pakub metallkonstruktsioonide, energeetika- ja tööstusseadmete valmistajana laia valikut tehnoloogilisi projektlahendusi energeetika- ja tööstussektorile.