Äripäeva andmetel puudutab uurimine Aruvalla-Kose tee-ehitushanget, mis tekitas palju vaidlusi Nordeconi ja Lemminkäinen Eesti vahel. Toomas Lumani suurosalusega Nordecon Internationali juhataja Jaano Vink ütles eile õhtul läbiotsimisi kommenteerides, et kui on midagi olulist teatada, siis teeb firma börsiteate. Küsimusele, kas läbiotsimised võisid puudutada ka tema juhitavat firmat, ei soovinud ta vastata eitavalt ega jaatavalt.

Äripäev sai eile õhtul aga teada, et uurimisega seoses võeti ära arvuteid Nordecon Infra töötajatelt. Nordecon Infra juhi Erkki Suuroru mobiiltelefon oli postkastis. Samuti oli postkastis soomlaste omanduses oleva Lemminkäinen Eesti juhi Sven Pertensi telefon. See on üllatav, sest Pertens on tavaliselt oma telefonile vastanud.

Toimetuse andmetel lahkusid uurijad eilse tööpäeva lõpus ka majandusministeeriumist ja maantee-ametist mõlema asutuse osa töötajate arvutitega. Sarnaselt kriminaalasjaga seotud ehitusfirmade juhtide mobiiltelefonidega vaikisid eile õhtul ka majandusministeeriumi tippjuhtide telefonid. Nii minister Juhan Parts kui ka kantsler Marika Priske oma mobiiltelefonile ei vastanud. Ka see oli erakordne, sest tavaliselt on Parts nõus telefonitoru tõstma. Tõenäoliselt viidi minister n-ö tule alt ära ja ministeeriumi selgitus toimunule piirdus napi õhtul väljastatud pressiteatega.

Kuidas kapo võis eilse läbiotsimiseni jõuda? Üks võimalus on, et Nordecon või Lemminkäinen Eesti kaebasid. Teine võimalus on, et eilse läbiotsimise tegemiseks said uurijad ajendi mõnest varasemast kriminaalasjast. Näiteks on kevadest uurimise all Põhja regionaalse maanteeameti endine direktor Erkki Mikenberg, kes mais kapos üle kuulati ning kes vahetult enne seda otsustas ametist lahkuda. Mikenberg oli 2009. aastal seotud Soome riigiettevõtte Destia Eesti tütarfirma ja Nordecon Infra tütarfirma Aspi võitlusega mitmesajamiljonilise Keila riigimaanteede hooldus- ja remondihanke pärast. Kuigi kohtus sai õiguse Destia, ei õnnestunud neil maanteeameti tegevuse tõttu hanget endale saada ja ettevõte teatas, et lahkub Eesti turult, sest siin on võimatu ausal teel hankeid võita. Soomlased vihjasid Mikenbergi ja Aspi kokkumängu võimalusele.