Kui mujal veavad tööjõu hinna tõus ning ehitusmaterjalide kallinemine ehitushinda üha ülespoole, siis Narva linnavara- ja majandusameti ning sihtasutuse Narva Haigla lihtmenetlusega ehitushanked on viimastel kuudel hoopis eeldatust tunduvalt odavamaks läinud, kirjutab Äripäev.

Narva linnavara- ja majandusameti direktori kohusetäitja Tamara Luigas rääkis, et riigi rahastatud üheteistkümne kooli remondiks arvestati eelarves 120 000 eurot. Hangetega on seni kokku hoitud 29 163 eurot. Lisaks pidi linnaeelarvest koolide ja lasteaedade remondiks kuluma 273 000 eurot, tegelikult on summa jäänud 25 000 euro võrra väiksemaks. See on Narva tegelikkusega kursis olijale vägagi üllatav, sest seni klappisid lihtmenetlusega ehitushangete eeldatavad maksumused sendise täpsusega sõlmitud lepingu hinnaga.

Arvatavasti ongi viimaste kuude tööde odavnemise peamine põhjus kevadel-suvel linnas toimunud läbiotsimised ning vahistamised, mille tulemusena on kaitsepolitsei senise teatud poliitikute ning ettevõtjate vahelise võrgustiku puruks rebinud. Narvas oli avalik saladus, et linna tellitavatel lihthankeid tegi ainult kindel seltskond ja väljaspool seda ettevõtete ringi olevad ettevõtjad hangetel osalema ei pääsenud.Äripäevale on paar kohalikku ettevõtjat skeemi kirjeldanud. Kui keegi nn süsteemiväline firma juhtus odavaima pakkumise tegema, sunniti teda see tagasi võtma või öeldi, et nüüd oled meile kümme protsenti hanke hinnast võlgu. Ehk kui keegi soovis pirukast osa saada, tuli tal "katust" maksta. Samuti kirjeldati, kuidas ühe skeemis osalenud ettevõtte omanik kiitles juba linnaeelarve koostamise ajal, et ta hakkab järgmisel aastal linnas seda ja toda ehitama ning töötajaid on juurde vaja.