Sada kilomeetrit Viiburist Laadoga järve suunas on jõeala, mis enne Talvesõda kuulus Soomele, vahendab Ilta-Sanomat. Täna tuntakse seda kohta Venemaal Sosnovo nime all.

Viimastel aastatel on paik kogunud Venemaal tuntust talispordikeskuse Igora järgi, kus Soome president Sauli Niinistö pidas 2012. aastal Vene presidendi Vladimir Putiniga maha hokimängu. Venemaal tuntakse paika Putini isikliku suusakeskusena, kuivõrd keskuse omanikud on erinevatel viisidel Vene riigipeaga seotud.

Nüüd on Igora talispordikeskuse kõrval ettevõetud tohutu tee-ehituse projekt, mis hämmastab kõiki autoomanikke. Ehituses olev ala on niivõrd suur, et seda on fotokaameraga raske ühte kaadrisse püüda, parema pildi annab Google Earth sateliidipilt. Tee-ehituse projekt on käima lükatud kahesuunalisel teel, mis jääb kuskil tunniajase autosõidu kaugusele Peterburist.

Piirkonna uudiseid kajastava uudisteportaali sõnul on projekti nimi Igora Ringrada, mille selgrooks on otseselt Igora talispordikeskus. Igora Ringraja projektist 50% kuulub Mihhail Šelomoviga seotud ettevõttele. Kuigi tema nimi laiemale avalikkusele palju ei ütle, on tegemist Putini nõbu Ljubov Šelomova pojaga.

Projektist 25% kuulub Putini vanale kolleegile, pankur Juri Kovaltšukile ja tema pojale Borisile ning järelejäänud veerand kuulub Vene raudteeehituse ettevõttele, mis on teinud rikkaks Vladimir Vasiljevi, kes teatakse Venemaal ka kui üht kõige edukamat rallisõitjat.

Ringraja-alune maa kuulub Pavel Zaitsevile, ärimehele, kes on lähedalt seotud Gennadi Timtšenko ja Pjotr Kolbiniga. Viimastele viidatakse ka kui Putini "rahakoti hoidjatele".

Vene meedia andmetel on projekti maksumuseks 11 miljardit rubla, mis teeb 145 miljonit eurot. Ringraja kavandi autor on German Hermann Tilke, kes on legendaarne F1 ringradade insener. Tema käe alt käis läbi ka Sotši ringrada. Samas on tema kujundatud ka nii Shanghai kui Singapuri rallirajad.

Kuigi projekt on alles algusjärgus ja on ilmne, et see võiks võistleda teiste olemasolevate F1 ringradadega, on juba välja öeldud, et seda ambitsiooni Igora Ringrajal siiski pole, kuna ei selle taristu ega 6000 pealtvaataja kohta jääks mõne F1 sõidu korraldamiseks liiga väikeseks. Igora Ringrada loodetakse valmis saada 2020. aastaks. Pikim ring sellel hakkab olema 4 764 meetrit pikk.

Mini-biz.ru väitel on FIA lubanud anda rajale teise kategooria, mis tähendab, et seal saab korraldada kõiki teisi rallivõistlusi, välja arvatud F1 omi. Sosnovo regioonidirektor Sergei Minitš on välja öelnud, et ringrajal hakatakse korraldama rallikrossi- ja driftivõistlusi. Küll aga on raja insener Tilke öelnud, et rada oleks siiski sobiv ka F1 võistluseks. Küll aga tuleks siis ümbritsevat taristut ikkagi laiendada.

Kuigi kuni hiljutise ajani ei olnud Igora talispordikeskus Venemaal väga tuntud, sattus see avalikkuse tähelepanu alla pärast Panama paberite avalikustamist 2016. aastal, kui sai teatavaks, et selle ehitamist rahastas Putini lähedane sõber Sergei Roldug.