Investeerimisnõustaja Clearbrook Global Advisors teatas, et praegune turuolukord on justkui sarnase katastroofi eelne.

1994. aastal kirjutati „1994. aasta jaanuaris oli majandus juba 34. kuud kasvamas, võlatootlused olid ajaloo põhjades ning inflatsioon oli tagasihoidlik. Palgakasv oli tasane ning ettevõtete hinnakujunduse jõud oli nõrk. Keskpank uskus, et nende tegevus toob kaasa inflatsiooni tõusu, hakates selleks intressimäära tõstma.“

Kas ei kõla sarnaselt?

Järgnes suur õnnetus. Lühiajaliste võlakirjade tootlus hüppas aasta lõpuks 2,25 protsendile. Valitsuse 10-aastase paberi tootlus tõusis 5,92 protsendilt 7,84 protsendile. See põhjustas veresauna.

„Lihtne võlakirjaarvutus näitab, et 10-aasta võlakirja 1,92% tootluse muutus korda 10 aastase kestvusega (duratsiooniga) tähendab 19,2% kaotust,“ kirjutas investeerimisnõustaja. „Lühidalt – 1994. aasta muutus ajaloo halvimaks võlakirjaturu aastaks.“

Suurte investorite nõustaja Clearbrook prognoosis, et 1994. aastal kaotasid võlakirjade omanikud 600 miljardit dollarit.

Kuid suurim probleem ei ole selles, et praegune olukord meenutab 1994. aastat. Tänapäeval on investorid investeerinud võlakirjadesse kolm korda rohkem kui 21-aasta eest. 1994. aastal oli üleval vaid 10,4 triljoni dollari eest võlakirju, tänapäeval 39,2 triljonit dollarit väärtuses võlapabereid.

„Kujutage ette turukorrektsiooni ulatust, kui toimub Föderaalreservi või mõne teise keskpanga vea tõttu intressihüpe,“ kirjutas nõustaja.
Kuid see ei ole veel kõik. Maailm on 1994. aastast muutunud.

Plahvatuslikult on kasvanud tuletistehingute kasutus. Seal kasutatakse tehingute puhul suuri võimendusi ja instrumentide hinnastamiseks keerulisi arvutimudeleid.

Võimaliku ebalikviidsusest tingitud võlaturu järsu kukkumise vältimiseks on tark oma riske maandada.