Kui kevadel oli veel piima kokkuostuhind ligi 40 senti, siis augusti alguseks oli ta langenud 32-33 sendini ning on praeguseks on kukkunud 20-25 sendini liitrilt.

"Piima kokkuostuhind on tõesti alla läinud. Osade piimatootjate jaoks muutus see hind juba augusti keskel, mis ei ole väga tavapärane, sest piima hinda muudetakse üldiselt ikka kuu lõikes," rääkis Murakas Ärilehele.

Kui vaadata Baltimaid ühtse turuna, siis on Muraka sõnul hinnad küll kuskil natuke kõrgemad ja mujal madalamad, kuid trendid on ühesugused kõikjal ja Baltikumis tervikuna on septembrist piima kokkuostuhinnad väga madalad.

Positiivne on tema sõnul see, et Euroopa Liit on nüüd välja öelnud, et asub kasutama turukorraldusmeetmeid nagu eraladustamine ning sekkumiskokkuost. "Need meetmed on selleks, et turgu stabiliseerida, et peatada turuhindade vabalangemine," lausus Murakas.

Tootjatele on Muraka sõnul meetmetest kasu läbi selle, et ehk õnnestub nii peatada hindade langus, mis on praegu kerge paanika tõttu tekkinud.

"Vene turu ärakukkumise tõttu on vaja kuhugi mujale müüa ja kui ühte turgu ei ole enam, siis tekib teistel turgudel ülepakkumine, sest kõik lähevad pakkuma sinna, kus ei ole selleks poliitilisi takistusi," selgitas Murakas probleemi olemust. "Selleks turukorraldusmeetmed ongi, et kriisi olukorras kaupa turult ära korjata."

Kas 20-25 senti liitrilt on viimane piir või saavad hinnad veel kukkuda, seda Murakas öelda ei osanud. "See on alati küsimus kõikdel turgudel ka börsidel, et saaks aru, kus on see kõige madalam piir ja kus on see kõige ülemine piir. Need on väga rasked küsimused. Kui me seda teaksime, siis oleksime väga rikkad inimesed," on Muraka hinnangul olukord jätkuvalt erinevateks spekulatsioonideks avatud.