Sellise stsenaariumi realiseerumisel on raha kaotamas kõik need arvukad elektritarbijad, kes valisid elektrituru avanedes fikseeritud hinnaga paketi. 

Kuna paketti ning elektrimüüjat võib vahetada praktiliselt iga kuu ning seda ei ole takistamas turult kaotatud lepingu lõpetamise tasu, võib nii mõnigi klient mõelda paketi vahetamisele.

Uue lepingu saab sõlmida isegi sama paketi peale, kuid arvestada tuleb tüüptingimustes esitatud protseduuri ja tähtaegadega. Tõsi, näiteks novembriga võrreldes on fikseeritud hinnaga paketid praegu kallimad.

Kui aga börsi- ja fikseeritud hinna vahe aasta peale lausa viiendik tuleb, siis on isegi väiketarbijatel mõtet oma pakett üle vaadata, et üks-kaks eurot kuus(!) või isegi rohkem kokkuhoidu saavutada.

Arvestada tuleb, et tegemist on spekulatsiooniga, kuna spetsialistidelgi on keeruline elektri hinda ennustada ja väga täpse kalkulatsiooni tegemiseks peaksid nad ka suurepärased ilmaennustajad olema.

Eesti Energia energiamüügi juht Karla Agan ütles, et seni ei ole märgata, et kliendid fikseeritud hinnaga pakette sooviksid ringi vahetada või neist üldse loobuksid. Samuti ei ole tema hinnangul mõtet võrrelda aasta kahe esimese nädala jooksul kujunenud hinda terve aasta hinnaga, mida on väga raske ette prognoosida.

"Börsihinnaga võib ka kaotada ning kasulikumaks võib osutuda fikseeritud hinnaga pakett. See sõltub sellest, mida teevad hinnad teevad ning sõltub ka kliendi tarbimisest," rääkis Agan.

Ka Imatra Elektri elektriäri juht Sven Pitkve ei soovitanud paketti ummisjalu vahetama tõtata.

"See, kas tasub kohe paketti vahetama asuda, on väga individuaalne," sõnas ta. "Paljud tarbijad soovisidki fikseeritud hinnaga paketi valides, et nende elektrikulu oleks igakuiselt teada ning et nad ei peaks pidevalt elektribörsi jälgima."

Pitkve tõi välja, et tulemas on ka veebruar, kus elektri börsihind võib olla kõrgem kui jaanuari oma.

"Fikseeritud hinnaga elektripaketi müük toob ka müüjale märkimisväärseid riske, nii et kerge koore riisumisega tegemist ei ole. Selline see elektriturg juba on," nentis ta.

Hea lugeja, mida arvad sina? Jaga oma arvamust antud artikli kommentaariumis.