Eelmisel nädalavahetusel toimusid Makedoonia Vabariigis valitsusevastased meeleavaldusesed ning omakorda valitsuse pooldajate vastuaktsioonid. See kõik juhtus pärast seda, kui  avalikkuse ette toodi salaja lindistatud vestlused, kus plaanitakse häältega manipuleerimist ning ühe mõrva kinnimätsimist.

Riigi peaminister Nikola Gruevski on avalikult Moskva-meelne. Ta on vastu Lääne sanktsioonidele Venemaa suhtes. Samuti pooldab ta uut gaasijuhet, mis läheks väga suure tõenäosusega ka läbi Makedoonia.

Nüüd tundub, et Moskva on murelik, et võimule tuleb valitsus, mis ei ole Vene-meelne. Kremli positsioon võib nõrgeneda.

Kolmapäeval ütles Venemaa välisminister Sergei Lavrov: "Makedoonia sündmusi juhitakse jultunult väljast," teatas Venemaa riiklik meediakanal TASS.

"Nad püüavad süüdistada Gurevski valitsust , et need ei ole täitnud oma lubadusi rahva ees," ütles ta.

"Aga tegelik põhjus selle taga on mõjutada valitsuse positsioone Venemaa vastaste sanktsioonide ning South Streami idee toetamise osas. Lisaks häirib neid valmidus osaleda teistes kütuse tarnimise võimalustes, nagu  seda on ka Turkish Stream," lisas Lavrov.

"Mul ei ole kindlaid tõendeid, aga see on loogiline kahtlus," ütles Vladimir Tšižov, Venemaa alaline esindaja Euroopa Liidu juures, kui temalt kommentaari küsiti.

"Kui vaadata seda regiooni, siis on Makedoonia parim koht, kust kaudu luua uus energiataristu ehk nö Turkish Stream," lisas ta.

Turkish Streami projekt kuulutati Gazpromi poolt välja jaanuaris, pärast seda, kui 45 miljardi dollariline South Streami projekt katki jäi.

Mõlema variandi keskne idee on selles, et need ei läbiks Ukrainat. See võimaldab Venemaal endiselt gaasi Euroopasse müüa ning samal ajal kahjustada Kiievit.

"Et aidata Gazpromil toimetada gaasi Kesk-Euroopa turgudele näeb Venemaa suurt vaeva, et ehitada torujuhe läbi Kreeka, Makedoonia, Serbia ja Ungari," selgitas konsultatsioonifirma Stratfor oma raportis.

"Need neli riiki on Venemaa diplomaatilise turmtule peamised objektid."

Ehkki osad analüütikud on väljendanud oma kahtlusi seoses projektiga, on Venemaa enesekindel ning on valmis transiidilepingu Ukrainaga sinna paika jätma 2019. aastal (kui see läbi saab). Siis võetakski kasutusele uus trass. Gazprom on juba ehitanud 472 kilomeetrit nö Lõuna-koridorist, mis asub maa peal, Venemaal. Sellega näitavad nad oma suurt tahet projekt ellu viia.

Igal juhul jälgib Venemaa väga tähelepanelikult Makedoonias toimuvat, et vältida Ukraina sündmusi, kus Kremli-meelne Viktor Janukovõtš võimult kukutati.