Kinnisvarafirmade väitel takistavad piirmäärad üürikorterite turu arengut ja investeeringuid kinnisvarasse. üürnike organisatsioonid kardavad piirmäärade kaotamisel üüri suurt tõusu.

vastu

SIIRI OVIIR

Riigikogu liige, Keskerakond

See küsimus käib mööda inimesi. Pole midagi hirmsamat kui sul pole elamispinda. Võid olla ilma kasukata, ilma autota, ilma telefonita ja toidulaud võib kesisem olla, aga ilma korterita ei saa.

Pooldan järk-järgulist piirmäärade kaotamist. Reformid reformide pärast on toonud kaasa ainult häda ja viletsust. Praegune üür ei võimalda omanikul elamispinda korda teha, see on selge. Siin on nokk-kinni-saba-lahti olukord. Siiski ma ei poolda, et ühe hoobiga üürid vabaks lasta. Hinnatõuse on ees kuipalju, tasub teha seda järk-järgult.

Ma ei usu, et pärast piirmäärade kaotamist turg reguleerib ja üürid ei tõuse. Kõik varasemad sündmused on näidanud, et ei lähe päris nii nagu loodame.

poolt

ROMAN MUGUR

Tartu linnapea, Reformierakond

Toetan. Tartu linnavalitsus algatas selles küsimuses diskussiooni ja ma ei saa sellest taganeda. Piirmäärade kaotamise eeldus on üürnike ja omanike vahelised kultuursed suhted. Kui kurjalt ennustada, siis võib ju iga relvakandmisloa väljaandmisel tunda hirmu, et nüüd lastakse kõik maha.

Ma ei prognoosi üürihindade plahvatuslikku tõusu pärast piirmäärade kaotamist. Mingisugune võnge muidugi tuleb, aga selle järel alles saab turg muutuda normaalseks. Ja alles normaalset ehk avatud turgu saab reguleerida. Praegu juhtub see, et me püüame reguleerida kunstlikku turgu.

kahevahel

PAVEL STAROSTIN

Lasnamäe vanem, ühendatud Rahvapartei

Võrreldes Kesklinnaga, kus on büroopinnad, on Lasnamäel korterid ja elanikud vaesemad. üüride vabakslaskmist peab vaatama diferentseeritult, mitte niimoodi, et kõik määrad lasta igal pool lahti. See ei ole nii lihtne, et laseme kõik vabaks. Osadel pindadel, kui need on väärtuslikud ja kui nendel on mitteeluruumi staatus, võib ükskõik mida teha, aga kui on eluruum, siis ei saa niimoodi. Piirmäärade kaotamine on väga populistlik küsimus ja kui ütleme, et tuleb üürid lasta lahti Vabaduse väljakul või Roosikrantsi tänavas, siis ma toetan. Aga kui niimoodi toimetada vanurite majas või Kopli esimesel liinil, siis seal ma seda ei toeta. Ei saa olla ühest lähenemist.

poolt

ARTI ARAKAS

Arco Vara nõukogu esimees

Võiks ära kaotada. Suhtumine sõltub sellest, kummalt poolt asja vaadata - üürniku või omaniku poolelt. Omaniku seisukohast, mida kõrgem üür seda rohkem võimalusi maja korras hoida. Teisalt, milles üürnik süüdi on, et tema peab maksma. Mõni üürnik sai korteri niisama, ametiühing kirjutas kodaniku korterisse sisse. Teine inimene, kes soetas kooperatiivi ja ehitusel kaasa lõi, on kümme korda rohkem vaeva näinud.

See on loomulik elu. Ei saa osta poolemiljonilist autot, kui palk on kaks tuhat krooni. Miks peaks siis elama korteris, mille üüri ei jaksa maksta. Ei saa elada üle oma võimete. Muidugi on neid, kellel ei ole raha ja neile peab soodustusi tegema. Siis tekib muidugi küsimus, kust raha saada, sest omanik tahab katust parandada. Surnud ring.

kahevahel

IVI EENMAA

Tallinna linnapea, Koonderakond

Praegune olukord on ebanormaalne nii korterivaldaja kui munitsipaalpinna seisukohast. Piirmäär, mis on kuni kaheksa krooni ruutmeeter, ei võimalda korteri omanikul katta kulutusi, mida korter nõuab.

Küsimus tuleb lahendada diferentseeritult. Kesklinna korterid on terves maailmas kallimad kui teised rajoonid. Kui tahad elada vanalinnas, siis see on kallim, kui pind Lasnamäel. üüri määrasid tuleb muuta, aga diferentseeritult. Inimene peab ise otsustama, kas tema rahakott võimaldab elada kohas, kus kõik on käe-jala juures või eelistab ta tagasihoidlikumat elu teises linnaosas.