Eike Batista ütles oma tippajal antud intervjuus ligi 10 aastat tagasi, et ta on kümne aasta pärast maailma rikkaim mees ja et tal on 100 miljardit dollarit. Kerime ajaratta tänasesse päeva. Esiteks ei oleks ta 100 miljardiga sugugi mitte planeedi Maa esirikkur. Tal jääks Jeff Bezosest väga palju maha. Teiseks on mehe rikkus asendunud 1,2 miljardi dollarilise võlaga ja talle määrati hiljuti 30-aastane vanglakaristus. Valus.

Milline oli mehe kuritegu? Ta maksis Rio de Janeiro toonasele linnapeale 16,6 miljonit dollarit altkäemaksu, et saada enda kätte magusaid lepinguid. 2014. aastal alustas Brasiilia võimsat korruptsiooniuuringut, mil nimeks „Autopesula". Selle käigus lendasid nii ärimeeste kui poliitikute pead. Siiani on see riigis suureks jututeemaks. Üks neist, kes vahele jäi, oli just Batista.

Kohtunik, kes kaasuses otsuse langetas, ütles karistuse kohta nii:

„Just seetõttu, et tegemist oli maailmatuntud ärimehega on tema kriminaalne tegevus Brasiiliale ja riigi majandusele potentsiaalselt väga ohtlik. Meie reputatsioonile laastav. Sellest jäävad suured haavad investorite kindlustundele ja neile ettevõtjatele, kes veel hiljuti nägid Brasiiliat hea investeerimiskohana."

Batista oli karistusest teatamise ajal väidetavalt koduarestis, endine linnapea Sergio Cabral juba trellide taga. Batista advokaat Fernando Martins ütles, et nad plaanivad kohtuotsuse vaidlustada.

„Autopesula" korruptsiooniuuring puudutas otseselt isegi riigi endist presidenti Luiz Inacio Lula da Silvat. Karistusi on jagatud, aga on ka neid, kes on juba „hea käitumise" tõttu vabadusse lastud, mis kriitikute meelest tähendab seda, et ka Batista 30-aastane karistus ei pruugi tähendada, et mees nii kaua kongis istub.

Kui ametivõimud Batista häärberit 2017. aastal läbi otsisid, siis nad leidsid seifi, mis oli sularaha täis, aga ka elutuppa pargitud Lamborghini Aventadori. Batista kuulutati rahvusvaheliselt tagaotsitavaks ja ta pisteti peagi trellide taha.

Batista tõus ja langus on olnud uskumatud. Tema vara väärtus saavutas tipu 2012. aasta augustis. Kuna tegemist oli naftaärimehega, siis hakkas tal peagi nirult minema. Järgneva 12 kuu jooksul vähenes tema suurima firma OGXi naftatootmine 87%. 750 000 barreli asemel toodeti nüüd 15 000 päevas. Mineraalide hinnad kukkusid ja see mõjutas ka Batista ülejäänud nelja äri. Et asi oleks veel hullem, siis oli Batista ise käendajaks oma ettevõtete laenudele ja seda lausa 3,5 miljardi eest. Niisiis hakati teda jahtima. OGX läks pankrotti ja see on Ladina-Ameerika ajaloo suurim pankrotijuhtum.

Lisaks läksid mehel vett vedama mitmed idufirmaideed. Teda süüdistati ka sisetehingute tegemises. 2015. aastal sattus ta haruldaste inimeste punti - inimesed, kes on negatiivses mõttes miljardärid ehk võlgu üle miljardi dollari. Täna on tema varade väärtus - 1,2 miljardit.

Kindlasti kuulub see äriajaloo ühe kõige suurema kukkumise hulka.