Ettevõttest öeldi, et neil valitseb keeruline olukord.

„Meil on psühholoogiliselt keeruline olukord,“ vastati ettevõttest. „Äsja saabusid ametiühingute esindajad koosolekule.“

Jah, ettevõte valmistub kollektiivseks koondamiseks, vastas vihje kohta Nitroferti peadirektor Aleksei Nikolajev Ärilehele.


„Esialgse ajakava kohaselt koondatakse septembrist kuni novembrini,“ ütles Nikolajev. „Äriühingut ei likvideerita.“

Töötajaid on koondamisest informeeritud. Ettevõte konserveerib varasid.

„Praegusel ajal tootmist ei jätku,“ ütles ta. „Kui me toodaksime, saaksime me kuus 1,42 miljonit eurot kahjumit.“

Ettevõttele on mõjunud halvasti maailmaturul toimunud hinnalangused.

17. juuni Põhjarannik kirjutas, et Nitroferti peadirektor Aleksei Nikolajev ei mõista, kust tulevad kuulujutud, nagu oleks mineraalväetise tehas hingusele läinud. Ta kahtlustas, et võib-olla tekitas jutud palkade väljamaksmisega tekkinud väike viivitus, kirjutas Põhjarannik.

“Kui palku oleks kinni peetud mitu kuud või pool aastat, siis veel, aga sellist asja pole meil kunagi olnud. Objektiivsetel põhjustel jäi palk sel kuul mõne päeva võrra hiljaks, kuid see probleem sai kiiresti lahendatud ning inimesed said oma palga ja puhkuseraha kätte,” ütles ta.

Võimalik, et kuuldused tehase sulgemisest on seotud ka olukorraga Ukrainas, kus hiljuti panid tootmise seisma kaks senini tegutsenud rahvusvahelisele keemiatööstuskontsernile Ostchem kuuluvat mineraalväetiste tehast. Ostchemi kontserni kuulub ka Nitrofert.

“Meie tehas ei ole mingi kontor, mis rendib kahte-kolme ruumi ning mida on väga lihtne kinni panna, võtta nagist oma mäkintoš ja lahkuda,” selgitas Nikolajev, et nõnda keerulist keemiaettevõtet nagu Nitrofert ei ole sugugi lihtne sulgeda.

2009. aasta veebruaris peatati mineraalväetiste tehase Nitrofert tootmine toodete hindade languse tõttu ja omahinna kasvu tõttu, kirjutas Põhjarannik. Kolm ja pool aastat oli tehas ooterežiimil. 2012. aasta lõpus taastas Nitrofert tootmise, kuid 2013. aasta augustis peatas selle pärast plaanilist remonti taas.

Nitroferdi omanik on Ukraina ettevõtja Dmitri V. Fitraš, kellel olid tihedad sidemed Ukraina endise presidendi Viktor Janukovitšiga. Ühtlasi ajas ta Venemaaga laiaulatusliku maagaasiäri. Miljardär püüab advokaatide abil vastu seista USA-le väljaandmisele, kus käib kriminaaluurimine, kirjutas New York Times. FBI on uurinud Firtaši juba 2006. aastast saadik. Ajakiri Forbes kirjutas 2014. aastal, et Firtaši varandus on 500 miljoni dollari kandis.