Eile LOTiga juhtunu on üks esimesi juhtumeid, kus lennud on ära jäänud häkkerite tegevuse tõttu. Lennufirma teatas eile IT-süsteemide rikkest, mille tõttu jäid ära mõned lennud algusega Varssavist. Teiste seas olid lennud Münchenisse, Hamburgi, Kopenhaganisse ja Stockholmi.

LOT teatas ka, et rünnak puudutas nende maapealseid operatsioonisüsteeme.

"Me soovime rõhutada, et need ei mõjuta lennukites toimuvat. Lennukid, mis on juba õhus, jätkavad lende. Lennud, mis on Varssavisse naasmas, teevad seda."

Hiljem tuli teade, et olukord on kontrolli all ning LOT annab endast kõik, et inimesed saaksid siiski sihtkohta lennata. Täna hommikuse seisuga mingit lisateavat ei edastatud..

LOTi juhtum tuleb ajal, mil aina rohkem saab tuult tiibadesse kartus, et lennusüsteemid ei pruugi olla turvalised. Õli valas huljuti tulle Chris Robertsi nimeline mees, kes võeti FBI poolt otse lennujaamas vahi all ning võeti küsitlemiseks kaasa. Roberts tegi enda sõnul vaid nalja, kui kirjutas Twitterisse võimaliku lennuki süsteemi haavatavuse kohta.

Ta oli juba varem sarnaseid avaldusi teinud. Nii ütles ta ühel konverentsil: "Minu mõte oli põhimõtteliselt see, et ma juhin lennuki üles (taevasse), lülitan kõik mootorid välja ja vaatan, kuidas see allapoole langema hakkab." Mees on säutsunud ka sellest, kuidas saaks sisse häkkida rendiautode süsteemidesse.

Spetsialistid on öelnud, et Robertsi jutul ei ole tõepõhja all - lennuki juhtimisse ei saa väljaspoolt sekkuda mitte keegi. Siiski on digitaalne turvalisus lennufirmadele suureks probleemiks. Kasvõi seetõttu, et sellised jutud tekitavad inimestes paanikat.

Lennunudus-spetsialistid ütlevad, et digitaalne turvalisus on täna valdkonnas väga oluline teema. Seda eriti satelliitsüsteemide turvalisuse ning lennureisidega seotud informatsiooni kaitsmise osas.