Dmitri Rõbolovlev on väetisega rikkaks saanud vene miljardär, keda viimasel ajal saadavad erinevad skandaalid. Alles see oli, kui tema naine nõudis mehelt lahutusega 4,7 miljardit dollarit, nüüd on uued jamad majas. Olgu öeldud, et naine sai lõpuks siiski 602 miljonit dollarit ning kaks Šveitsis asuvat suvemaja.

Igatahes andis väetiseärimees hiljuti Pablo Picasso kasutütrele üle kaks maali koguväärtusega 27 miljonit dollarit. Miks? Et avalikult häbistada enda isiklikku kunstikaupmeest, kes Rõbolovlevi sõnul pettis temalt välja kokku 970 miljonit dollarit. Artikli juures olevalt fotolt võib näha, et selline pettus ei ole meest igatahes masendusse viinud.

Rõbolovlev soovib niisiis mehe teod avalikkuse ette tuua. Tegemist on Yves Bouvieriga ning vene rikkur soovib, et mees oma tegude eest vastutaks. Ta süüdistab kaupmeest pettuses ja rahapesus. Need mehed on juba pikka aega vägikaigast vedanud.

Kaks meest tegid aastaid koostööd ning ehitasid üles Rõbolovlevi 1,8 miljardit dollarit maksva kunstikogu. Nüüd väidab miljardär, et kaupmees küsis temalt ligi miljard dollarit liiga palju ning andis hagid sisse nii Hong Kongis, Singapuris, Monacos kui ka Pariisis.

Picasso lugu

Rõbolovlev andis maalid üle Picasso kasutütrele Cathrine Hutin-Blayle, kes väidab, et ta ei ole kunagi andnud luba maalide müümiseks. Järelikult olid need varastatud. Mõlemal maalil on kujutatud tema ema Jacqueline Roque'i, kunstniku teist abikaasat.

Bouvieri maine on saanud tohutu löögi. Prantsusmaal kuulati mees üle ning vabastati 28 miljoni dollarilise kautsjoni eest. Enam vähem sama hind, mida vene miljardär maalide eest maksis.

Bouvieri süüdistatakse kahe maali „Tête de femme. Profil" ning „Espangole à l'éventail" varguse varjamises. Picasso kasutütar kirjutas politseile avalduse märtsis. Lisaks varastati ka maal „Sõduri portree" ning 58 kunstniku poolt loodud joonistust.

Bouvier on süüdistused tagasi lükanud ning lubanud avaldada tõe. New York Timesile antud intervjuus ütles mees, et ta peaks olema täiesti loll, kui petab meest, kes on tema kaudu ostnud 2 miljardi eest kunsti.

48-aastane Rõbolovlev ei ole ise ka puhas kui prillikivi. Maailma rikkuselt 156. mees on istunud Venemaal vangis konkurendi mõrvamise eest. Ta vabastati ennetähtaegselt, kuna selgus, et prokurör oli teinud uurimise käigus vigu.

Igatahes on lugu põnev ning lähiajal on oodata arenguid. Kes räägib tõtt, kes valetab?