“Soovime pakkuda raha paigutamise võimalusi fondidele, kes suudavad välja käia vähemalt sada miljonit dollarit,” ütles delegatsiooni juhtinud Almatõ finantskeskuse RFCA juht Arken Aristanov. “Oleme siin leidnud kontakte paari Skandinaavia investeerimisfondiga, näiteks East Capital Real Estate’iga.”

Homme Stockholmi suunduvad kasahhid valisid Eesti oma ringsõidu avakohaks, sest Skandinaavia investoritele on Tallinn tuttav peatumispaik.

Eelmisel aastal kutsus kasahhe Eestisse Almatõd külastanud majandusminister Edgar Savisaar. Eesti ettevõtted jäävad Kasahstani riigi poolt esmatähtsaks tõstetud investeerimisprogrammides vahetult osalemiseks liiga väikeseks.

Üheks oodatavate investeeringute kasutajaks tõuseb riiklike suurettevõtete haldusfirma Samruk, mis kavandab investeeringuid suurtesse Kasahhi infrastruktuuriettevõtetesse. “Meie investeeringute sihiks on ettevõtted, mille väärtus algab 250 miljonist dollarist,” ütles ettevõtte asejuht Ulf Vokurka.

Kasahhid palkasid sakslase Vokurka oma riiklikku haldusfirmat juhtima pärast seda, kui mees oli töötanud Kasahstanis Deutche Banki esindajana. Hiigelinvesteeringutega tegelev Vokurka hindas perspektiivituks raha paigutamist Kasahstani kinnisvaraturule, mida nimetas ülekuumenenuks.

Eestlastel seevastu tasub investeeringuteks vaadata just kinnisvara, kuid ka teenindussektorit, ütles tänavu asutatud konsultatsionifirma Kazinvest juht Kalle Tarien. Kazinvest on Kasahstani ringsõidu korraldaja Eestis.

Mendelejevi tabel

Samuti tasub Tarieni sõnul investeerida fondidesse, mis paigutavad raha Kasahhi maavaradesse. “Kasahstani maapõues leidub seni puutumatult kogu Mendelejevi tabel,” ütles Tarien.

Erinevalt Põhjamaade tavast eelneb Kasahstanis äriprojektini jõudmisele ligi pooleaastane passiivne nn tutvumisperiood, millele järgneb usalduse võitmise korral intensiivne ja tulemuslik lõppmäng, selgitas Tarien.

Kasahhe tervitanud Tallinna linnapea Edgar Savisaar soovitas Eesti ettevõtjatel kõhklematult Almatõ poole teele asuda. “Head võimalused avanevad mujale, kui me piisavalt targalt ja kiiresti ei tegutse,” ütles Savisaar. “Kasahstani läänelik asjaajamiskultuur teeb koostöö meile lihtsaks.”

Venemaa ja Hiina mõjuväljas tegutsev Kasahstan näitas mulluse 10,6 protsendiga oma piirkonna jõudsaimat majanduskasvu. Maavaradeerikkal Kasahstanil on tohutu potentsiaal, mida pidurdab vaid see, et neil pole ligipääsu maailma turgudele. Selleks et oma kaupu Euroopasse või Ameerikasse vedada, peavad kasahhid leidma ühise keele Venemaaga, kelle raudteest ja torudest nad peamiselt sõltuvad.

Euroopa Liit pakkus kasahhidele võimalust rajada gaasitarnete sõltumatuse tagamiseks Venemaast mööduv gaasitoru, kuid sai korvi. Eelmisel nädalal jättis Kasahhi president Nursultan Nazarbajev pika ninaga eurooplased, kes ootasid teda Poolas toimuvale energeetikakonverentsile. Konverentsil oli kavas astuda samm edasi ühise gaasitoru ehitamise kavaga.

Kuid Nazarbajev kohtus selle asemel hoopis Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, kellega lepiti kokku, et suurendatakse Venemaad läbivat transpordimahtu.

Kasahstan kasutab Euroopa Liidu ja Venemaa vastuolusid oma positsiooni parandamiseks, et võita soodsamaid tingimusi nafta ja gaasiga kauplemiseks. Seejuures jääb Venemaa kasahhidele esmatähtsaks strateegiliseks partneriks, kellest ei kavatseta eemalduda.

Eesti mehed Kasahstanis

•• Eelmise aastani Eesti Posti juhatuses töötanud Kalle Tarien määrati Kasahstani postiettevõtte KazPost nõukogusse. Ta töötab ka Soome Posti Venemaale suunatud sõnumivahetusteenuste üksuse arendusdirektorina.

•• Mullu oktoobris asutas Eesti Post koos Kasahstani Postiga informatsioonilogistikateenuste ühisettevõtte Elektronpost.kz. Ühisettevõtte põhisuunad on digitaalprintimis-, andmehaldus-, otse- ja e-turundusteenused. Samuti andsid Eesti ja Kasahstani Post samaaegselt välja ühispostmargi. See oli esimene käegakatsutav tulemus sellest, mis 2004. aastal president Arnold Rüütli ja Eesti äridelegatsiooni visiidil Kasahstanis posti alal kokku lepiti.   

•• Üks Kazinvesti kaasomanikke on ka varasem Eesti Posti juhatuse esimees Peeter Raudsepp.