Kasahstani väikestel ja keskmisetel ettevõtetel ei jätku raha esmavajalike kaupade kuid ka tooraine ja varuosade ostmiseks, kirjutab Biznes&Vlast. Inimesed saavad valusa hoobi, kui rahapuudusel ei suudeta sügisel ladudesse osta esmaste toiduainete varusid, mis toob kaasa hindade järsu tõusu.
„Tarned toimuvad praegu üksnes kriisi eel kogutud rasvakihi arvelt,“ ütles Kasahstani ettevõtjate foorumi juht Raimbek Batalov. „Kuidas me ennast ka ei rahustaks- seda ei jätku kauaks.“
Kauplustes pakutakse juba praegu varasemast märksa kesisemat kaubavalikut, ütles kaubanduse ja teeninduse töötajate ametiühingu juht Zhibek Azhibajeva. „Riigile kuuluvad ettevõtted, kes peaksid looma puu-ja juurviljade varusid, ei oma selleks vahendeid,“ rääkis Azhibajeva. „Tegevusetus viib kõikide põhitoiduainete kallinemiseni.“
Kauplused müüvad eelmisel aastal soetatud varusid ja ei paku välja uut kaupa, rääkis ka klaasitehase SAF juht Nurlana Sharipova. „Sügisel võib tulla toiduainete kriis,“ lisas ta.
Kasahstani president Nursultan Nazarbajev kuulutas kriisi tõttu välja Kasahstani kaupade eelistamise kampaania, kuid toiduaineteturul kärbib käibevahendite puudumine kohalike tootjate konkurentsivõimet. Kasahstani turu vallutavad järjekindlalt Usbeki ja Kirgiisia toiduained, mis määravad hinna.
Kasahstani valitsuse kriisiga võitlemise komisjon asus olukorda analüüsima. Valitsus võib lahenduena pakkuda intresside subsideerimist kuid ka täiendavat rahasüsti ettevõtetele.