„Eestis kiirelt areneva e-kaubanduse valguses on meil suur potentsiaal Kashastanile partneriks olemisel,“ lausus Sester.

Sama plaan on ka Lätil. Lõunanaabrite transpordiministeeriumi transiidipoliitika osakonna juht Andris Maldups kinnitas eemisel nädalal, et Läti on huvitatud oma ladude kaudu Hiina kaupade teistesse Balti riikidesse ja Põhja-Euroopasse vahendamisest.

Kasahstani raudteejuhi Askar Maminiga peetud kohtumisel osalesid lisaks Sesterile ka Eesti logistikaettevõtete esindajad. Tõdeti, et praegu ei ole kahe riigi vaheline logistikakoostöö just kõige aktiivsem, kuid selles nähti võimalust arenguks. Esimese sammuna toodi välja Kasahstani koostöökomisjoni töövisiiti Eestisse juba juunis. „Kohtumisel tõdesime, et meil on palju sarnaseid huvisid, mida saaks tulevikus realiseerida. Sellealastes vestlustes toodi enim välja Eesti piirkondlikku atraktiivsust kaupade transpordil Hiinast Skandinaaviasse. Ka märgiti meie asjaajamise kiirust, läbipaistvust, täpsust ning korrektsust. See annab meile teiste riikide ees tugeva eelise,“ lisas Sester.

Sester kohtus ka Kasahstani avaliku halduse ministri Talgat Donakoviga , kellega arutati ühe teemana Eesti kogemust avaliku halduse tõhusamaks muutmisel. Kohtumisel allkirjastasid ministrid kahe riigi vahelise avaliku teenistuse alase koostöölepingu.

Kohtumisel avaliku halduse akadeemia rektori Bolatbek Abdrassilovi ning üliõpilastega tunti enim huvi Eesti e-valitsuse ja kõrgemate riigijuhtide valimise ning atesteerimisprotsessi vastu.

Kohtumisel Kasahstani rahandusministri Bakhyt Sultanoviga oli kõne all Kasahstani majanduse ja rahanduse olukord, mis madalate toorainehindade, eelkõige madala nafta hinna tõttu, on raskustes.