Kashastani president Nursultan Nazarbajev pakub Venemaa valitsuse häälekandjas Rossiskaja Gazetas uue maailmavaluuta kontseptsiooni ja lubab hakata selle kehtstamist korraldama.
Nazarbajev tahab uue maailmavaluuta loomise tõsta nii Davosi majandusfoorumi, kuid ka ÜRO julgeolekunõukogu ja G8 päevakorda.
Praegu maailmas kehtiv valuutasüsteem ei taga inimkonna majandusedu ning tema seaduslikkus on küsitav. Sellepärast tuleb uus maailmavaluuta kehtestada üleilmse valuutaseadusega, millele kirjutavad alla enamike riikide juhid. Samuti tuleb luua ülemaailmne monopolivastane valuutakomitee.
Uute regionaalsete valuutade kasutuselevõtt on Nazarbajevi kinnitusel märgiks, et maailmavaluuta loomine on võimalik. Ta toob näiteks Euroopa Liidu poolt loodud arveldusühiku European Currency Uniti - ecu kujundamise tänaseks riikidevaheliseks valuutaks euroks. Samuti loovad Ladina-Ameerika riigid arveldusühikut Sistema Unitario de Compensacion Regional – sucre. Isegi Aafrika kontinendil kaalutakse nn afro kasutuselevõttu.
„Meie sattusime üleilmsesse kriisi üheskoos kogu maailmaga ja kriisist välja pääsemise üleilmset võtit suudame me keerata samuti üksnes koos maailmaga,” kinnitab Nazarbajev.