Ärevust on ilmselt tundnud igaüks. See tuleb peale siis, kui oled ilma tööta kodus või kui perre on tulnud uus liige. Või näiteks siis, kui oled leidnud koduse töö ja ei tea, kuidas oma aega selle ja lapse vahel jagada.

Kindlasti on see tunne tuttav kõigile lapsevanematele – uus roll ja vastutus uue elu ees tugevdavad ärevust. Tunne muutub häirivaks, kui see on ennasthävitav, liiga tugev, halvav või ilmub kohatul ajal, ajades meeleheitele ja/või segades sotsiaalset või ametialast tegutsemist.

Kui oled leidnud võimaluse kodus töötada, oled teinud esimese sammu ärevuse vähendamiseks ja kohanemiseks – laps on su lähedal, majanduslik toimetulek on lihtsam.

Kairi Järv (29, kontorijuhataja, ühe lapse ema): “Tegin lapse kõrvalt kodus tööd umbes aasta. Hiljem töötasin poole tööajast kontoris (laps oli siis hoidjaga) ja poole kodus. See on suurepärane, kui tööandja seda võimaldab.

Päeval oli raskem jagada tähelepanu nutva lapse ja töö vahel, aga mina sain töötada ka õhtul, kui issi kodus oli ja lapsega tegeles.”

Jaga päev ära

Nii laps kui ka tegemist ootav töö nõuavad sinult tähelepanu. Kui muutud ärevaks, peegeldab su negatiivseid tundeid ka laps ja nii võid kergesti sattuda nõiaringi – mida enam kiirustad ja närvitsed, seda nõudlikumalt laps karjub ja tööle keskendumisest pole juttugi. See võib sind ärritada, aga laps pole ju milleski süüdi.

Ülle Oja (36, raamatupidaja, ühe lapse ema, ootab teist last) soovitab: “Päev tuleb ära jagada tööajaks ja lapseajaks. Mina näiteks töötasin hommikuti paar tundi, siis magasin koos lapsega, käisin poes, beebikoolis jm.

Kui lapse isa koju tuli, tegeles lapsega tema ja mina tegin tööd. Et olukord kontrolli all oleks, tuleks vältida ootamatusi. Öötundideks ei maksa tegemisi jätta – siis oled järgmisel päeval täitsa lömmis.”

Uuringud on näidanud, et mõõdukas ärevus aitab tegevusele kaasa, liigne ärevus aga pärsib seda. Kui ema/isa teevad ärevaks lapse heaolu ja töö tähtajad, ei tule ta kummagagi hästi toime. Samas aitavad ärevust vähendada turvaline keskkond, abikaasa, vanemad lapsed, teised lähedased.

Las lähedased aitavad

Marko Aid (32, IT-spetsialist, kolme lapse isa): “Töötan pidevalt kodus, see pole mingi probleem – kui kisa suureks läheb, kolin läpakaga magamistuppa. Mu naine ja lapsed on väga mõistvad, eks nad on siis vaiksemalt ka. Üldiselt rihin töötamise siiski pigem õhtusele ja öisele ajale.”

Tuleb välja, et oma aja jagamine lapse ja töö vahel võib kogenematuid küll pabinasse ajada, aga kodu turvaline keskkond, abikaasa toetus ja võimalus perega koos olla mõjuvad rahustavalt. Kodus töötades jääb ära ka tööleminekule kuluv aja-, raha- ja närvikulu ning peresuhted on üldiselt paremad.

Niisiis mõned nipid:

• Planeeri oma aega vaheldumisi lapsele ja tööle

• Jaga lapsega tegelemist abikaasa ja/või hoidjaga

• Ära võta liiga suurt töökoormust

• Las laps mängib su lähedal

• Reageeri lapse vajadustele kiiresti ja tundlikult

• Sügavat keskendumist nõudvaid töölõike tee siis, kui laps magab

• Tee tööd, mis pakub sulle rõõmu ja vaheldust

• Leia lapsele põnevat tegevust – ehk huvitab su beebit kõristist enam hoopis näiteks CD-plaat?

• Kui beebi siiski on rahutu, laula talle, võimle temaga või mine koos lapsega vanni

• Püüa ka ise piisavalt lõõgastuda. Kui õlavööde kangeks jääb, tee 15 minutiks paus – aga mitte kohvijoomiseks, vaid näiteks lapsega rock’n’rolli tantsimiseks.