Seminaril tutvustavad mitmed oma ala eksperdid intellektuaalse omandi olemust ning selle kaitse vajalikkust. Näpunäiteid ja kogemusi teiste ettevõtjatega jagavad Teet Jagomägi Regiost ja Urmas Tamm Overall Eestist.

Intellektuaalomandi õiguskaitse on oluline eeskätt väikeettevõtjale – targa planeerimisega on võimalik maandada äririske ning kindlustada tulevikus eelis konkurentide ees.
Seminari moderaatori Yrjö Ojasaare sõnul on uuringud näidanud, et ettevõtte intellektuaalse omandi väärtus moodustab umbes 70% kogu ettevõtte väärtusest.

“Samas pole aga paljud ettevõtete omanikud sellest teadlikud. Nii töötavadki mitmed ettevõtted 20. sajandi reeglite järgi – investeerivad põhivarasse ega hinda, arenda või kaitse seda, mis tegelikkuses võiks ja peaks olema nende kõige olulisemaks väärtuse ja tulu allikaks. Iga ettevõtja peab looma endale intellektuaalse omandi kaitse ja välja töötama arengustrateegia. Seminariga proovime aidata ettevõtjatel leida võimalusi, kuidas paremini rakendada intellektuaalse omandi peidetud väärtust,” rääkis Ojasaar.

Kaartide, geoinfo ja tarkvara loomise ning hooldamisega tegeleva firma Regio juht Teet Jagomägi räägib seminaril lugusid Regio elust: kuidas on intellektuaalse omandi õigused Regiot aidanud ja mõnikord arengut ka takistanud.

„Selles vallas ei ole pilt kindlasti must-valge, vaid üsna kirju. Suures plaanis oleme Regios aga rahul sellega, kuidas maailma asjad praegu intellektuaalse omandi osas toimivad,” ütles Jagomägi.

Justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika asekantsler Martin Hirvoja räägib seminaril intellektuaalomandi õiguste rikkumise tõsidusest ja tagajärgedest. “Intellektuaalomandi rikkumisega kaasnev kriminaalmenetlus ei puuduta mitte üksnes klassikalist piraatlust, aga ka näiteks teose avalikku esitamist, internetis avaldamist ja arvutiprogrammide valdamist ärilisel eesmärgil,” ütles Hirvoja.

Seminar toimub 15. veebruaril kl 13 – 16.30 Radisson SAS hotellis Hansa konverentsisaalis.