Sisenen imepisikesse kesklinna vahetus läheduses asuvasse miljonikroonisesse korterisse. Arvestades suure maantee lähedust ning ruutmeetrite vähesust, on minu meelest õiglane hinda pisut alla küsida. “No minu tasust võib natuke vähemaks ju võtta,” pakub maakler.

Korteriomanikud on aga oma kodu äsja müüki pannud ning arvavad, et kaubelda siiski ei saa.

Mustamäe kahetoalise siseviimistluseta viimase korruse korteri esikus vaatame müüjaga tõtt kohe mitukümmend sekundit. Korter tundub ilmselgelt ülehinnatud, veidi üle miljoni krooni. Esmapilgul jääb silma, et kindlasti tuleks teha tõhus remont, sanitaarruumid vajavad korrastamist, aknad vahetamist.

Murelikuks teevad ka ähvardavalt pragunevad laed. Omanik teeb piinliku rahateemaga algust. Summa, millega tema on nõus läbirääkimisi alustama, on suisa 20 000 krooni alghinnast madalam. Esimesest abitust tingimiskatsest on see juba märgatavalt parem tulemus!

“Tingimisruumi on alati,” usub Gildi Kinnisvara maakler Viktor Lõhmus. Ta teab rääkida ühest korrast, kui ostjal õnnetus lausa 100 000 krooni alla kaubelda. Kuidas viia asjad niikaugele, et korter maksimaalselt soodsalt kätte saada? Lõhmus soovitab teha konkreetse pakkumise ning lasta müüjal seda asja teatud aja jooksul seedida. Tingimine pole lehmakauplemine, mille käigus peaks seinu koputama ja vigadele osutama. Kuid on ka müüjaid, kes jonnakalt loobuvad igasugustest hinnaläbirääkimistest.

Pindi Kinnisvara maakler Tiia Sooaluste nendib, et võrreldes Vahemere maadega, kus  tingimine on kultuuri lahutamatu osa, on eestlased märksa tagasihoidlikumad. Kui kuumad vahemeremaalased on arvestanud, et hinnast saab vähemalt viiendiku alla kaubelda, siis eestlased nii söakad ei ole.

Sooaluste soovitab kindlasti tingida. Üldjuhul on korterite puhul jäetud tingimisruum või on omanikud oma kinnisvara üle hinnanud. Võrreldes möödunud aastal valitsenud ostjate peataolekuga on nüüd seis muutunud – valikuvõimalus on tunduvalt mitmekesisem. Kui mullu polnud mõtet tingima hakata, sest ukse taga ootas järgmine huviline, kes oli kohe valmis küsitud hinda maksma, siis nüüd on müügiperiood pikenenud.

Hinna üle kaubeldes pole mõtet emotsioonidele rõhku panna. Üldjuhul on ikka pandud turuhinnale midagi juurde, mis sageli tuleneb müüja liiga suurtest ootustest. Kui on näha, et kinnisvara ei vasta turuhinnale, aga müüja keeldub hinda langetamast, tasub oodata ja jälgida müüki. Kui natuke aega on möödas, siis tuleks kindlasti teha oma pakkumine uuesti. Samuti ei tasu kaubelda, kui korter vastab turuhinnale ja on ametlikult hinnatud.

Üks küsimus

Kuidas leitakse korteri turuväärtus?

Vastab korterite hindamisgrupi

juhataja Raili Kangur kinnisvarabüroost Uus Maa

Korterite turuväärtus leitakse reeglina võrdlusmeetodil, mis põhineb sarnastel lähimineviku ostu-müügitehingute andmetel. Alati ei pruugi müügihind kokku langeda tehingu hinnaga ja eksperthinnangus leitud turuväärtusega. Eksperthinnangus leitud turuväärtus on hinnanguline, mis ei kohusta klienti müüma oma korterit just selle hinnaga. Kui turg on tõusev, võib eksperthinnangus leitud turuväärtus jääda tehingu hinnale alla, ning turu madalseisu korral võib olukord olla vastupidine.