"Kahjuks peame koos ettevõtjatega selle otsusega leppima. President on oma sõnumis viidanud väga õigetele probleemkohtadele, kuid ilmselt ei olnud need piisavad, et jätta seadus teistkordselt välja kuulutamata. Meie hinnangul oleks siiski põhjust olnud," kommenteeris täna välja kuulutatud 1000-euroste tehingute deklareerimise seadustamist Kaubanduskoja peadirektor Mait Palts.

Nimelt ütles Ilves, et talle teeb muret kohatine põhjuseta kahtlustav ja üleolev suhtumine ettevõtjatesse. "Inimesi, kes loovad töökohti, toodavad vajalikke kaupu ja pakuvad teenuseid ning maksavad ausalt makse, muutes sellega kogu Eestit jõukamaks, tuleb julgustada ja tunnustada," lisas riigipea.

Samuti jagas ta ettevõtjate muret administratiivkulude kasvu asjus.

"Aruandlus- ja deklareerimiskohustused on vaja tervikuna üle vaadata ning muuta ettevõtjaile langev bürokraatlike kohustuste koorem kergemaks,“ rõhutas president Ilves, lisades et pole õige kohustada esitama korduvalt ühtesid ja samu andmeid ega tohi koguda andmeid, mida riigil tegelikult tarvis pole.

Palts märkis, et ettevõtjad ei ole maksuametile esitatavate andmete kvaliteedi parandamise osas absoluutselt eitaval seisukohal ja on pakkunud ka omapoolseid kompromisslahendusi, mis paraku ilma suurema põhjenduseta tagasi on lükatud. "See on kogu asja juures ehk isegi kõige negatiivsem," nentis Palts.

Ta lisas, et järgnevate nädalate jooksul kaaluvad erinevad ettevõtlusorganisatsioonid kindlasti ka võimalust pöörduda põhiseadusega vastuolu küsimuses õiguskantsleri poole. Sama plaan ona ka Kaubanduskojal.

"Lisaks soovitame ettevõtjatel, kes oma arendustöid hakkavad planeerima ja näevad, et teostamine etteantud ajaraames muutub probleemseks, pöörduda maksu- ja tolliameti poole ning paluda oma arendustöödeks kindlasti ajapikendust. Selline võimalus ettevõtjate nõudmistele vastutulekuna seadusesse siiski ju kirjutati ning loodame, et maksuhaldur seda võimalust ka soovijatele võimaldab," ütles Palts.