Kaubanduskoja juhatus arutas oma tänasel väljasõidukoosolekul Tartusse muude ettevõtlusteemade kõrval ka valitsuse poolt kavandatavaid maksumuudatusi ning nende elluviimisega seonduvat. Koosolekul nenditi, et kavandatavad muudatused vajavad olulist täpsustamist ning puudutatud huvigruppidega läbirääkimist, nii nagu seda näevad ette valitsuse poolt kinnitatud hea õigusloome tava ning avatud valitsemise põhimõtted. Eesti poliitikakujundamise kuvandile oleks äärmiselt negatiivne, kui koalitsioonilepe kujuneks sisuliselt vääramatuks jõuks, mis õigustab väljakujunenud headest tavadest möödahiilimist.

Lisaks väljendas kaubanduskoja juhatus ootust, et valitsus ja riigikogu arvestab maksuseaduste muutmisel eelmise riigikogu koosseisu poolt kõikide erakondade konsensuslikul otsusel vastu võetud ja seadustatud nn kuue kuu põhimõtet.

„See põhiseaduses väljendatud õiguspärase ootuse printsiibi maksuõigusesse ülekantud miinimumstandard viidi seadusesse ettevõtjate ühispöördumisest kantuna ning annab ettevõtjaile kindluse, et maksuõiguses valitseb stabiilsus vähemalt kuuekuulise etteteatamisajaga ning on võimalik kord vastuvõetud põhimõtetega arvestada," ütles kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman. „Erandina on seaduse kohaselt lubatud kiiremini rakendada muudatusi, mis on ettevõtlusele positiivse mõjuga, kuid näiteks juba seadustatud ja vähem kui kuu aja pärast rakenduva sotsiaalmaksu langetamise ärajätmine täna, seda kindlasti ei oleks," rõhutas ta.

„Rõhutame, et hea õigusloome põhimõtete järgimine ei pea tähendama oluliste otsustega venitamist, kuid kokkulepitud põhimõtted nagu osapoolte kaasamine, väljatöötamiskavatsuse koostamine ja eelnõude kooskõlastamine on valitsuse poolt varasemalt õiguskorda sisse viidud kindlatel eesmärkidel," ütles Luman. Need on demokraatlikus riigis olulised põhimõtted ja aitavad kaasa avatuma ja teadmispõhisema valitsemise saavutamisele.

Kaubanduskoja juhatuse hinnangul pole kavandatava maksupaketi puhul arvestatud negatiivse mõjuga konkurentsivõimele. Uued ja olulised küsimused nagu autode registreerimismaks, pangamaks, dividendide maksustamise muudatused, aktsiiside senisest oluliselt kiiremad tõstmised on vaid mõned näited teemadest, mis eeldavad nii elementaarset analüüsi kui ka puudutatud osapooltele võimaluse andmist olla ärakuulatud ja otsustusprotsessi kaasatud. Kaubanduskoja juhatus loodab, et valitsus neist põhimõtetest ei tagane.