Praeguseks hetkeks on ettevõtjatelt kogutud juba üle 500 toetusallkirja ning tänasest kogutakse toetusallkirju ka digitaalselt, teatas koda.

Kaubanduskoja peadirektor Mait Palts ütles, et maksud ja maksumuudatused on ettevõtjaile igal ajal olulised olnud ja selleks ka jäävad.

„Keegi ilmselt ei arva, et makse kunagi ei tõsteta või maksuseaduseid ei muudeta. Kuid, kui seda tehakse, tuleb kaasnevaid muudatusi põhjalikult analüüsida ning anda rakendajaile, kelleks enamasti on ettevõtjad, ka mõistlik aeg muudatustega kohanemiseks," selgitas Palts.

"Ühispöördumisega soovime teha riigikogule ettepaneku, et ettevõtjatele antaks maksukeskkonna muudatustega kohanemiseks rohkem aega ning muudatusi planeeritaks pikemalt. Oleme juba praegu saanud ettevõtjatelt positiivseid kommentaare algatuse kohta. Loodame, et see muudab meie maksukeskkonna ettenähtavust positiivses suunas," lisas ta.

Kaubanduskoda taotleb kahte seadusemuudatust:

- iga järgmise aasta riigieelarvet koostades lähtutaks maksuseadustest, mis on avaldatud Riigi Teatajas hiljemalt 1. juuliks. See hoiaks ära iga-aastased üllatuslikud maksueelnõud sügisel, kui tahetakse soovide ja võimaluste vahelise lõhe lappimiseks kiiresti makse tõstma hakata.

- tulevikus oleks maksumuudatuse avaldamise ja jõustumise vahel vähemalt kuus kuud aega. Seda põhjusel, et ettevõtjatele oleks antud minimaalnegi aeg muudatustega kohanemiseks ja plaanide muutmiseks.

Ühispöördumine on oma sisult rahvaalgatus ning alates selle aasta aprillist võib rahvaalgatuse korras esitada Riigikogule ettepanekuid seaduste muutmiseks. Riigikogu poole pöördumiseks on vaja koguda vähemalt 1000 allkirja.

Toetusallkirjade kogumist alustati 30. augustil Kaubanduskoja Ärihooaja avamise üritusel Eesti Vabaõhumuuseumis.