Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse liige ja Nordic Hotel Forumi juht Felix Mägus ütles, et piirmäära tõstmine mõjutaks negatiivelt kogu turismisektorit.

„Taoline muudatus ei ole positiivne meie turismisektori arengule, eriti laastavalt võib see mõjuda meie maakondlikele majutusasutustele, kus just viimasel ajal on tehtud palju investeeringuid, eriti uute töökohtade loomisesse. Puutumata ei jääks ka kõrvalsektorid nagu ehitus, mööblitootmine, jaekaubandus. Meie sektori jätkusuutlikkus ja konkurentsivõime saaksid tugeva hoobi, hinnad tõuseksid ning tulubaas kahaneks,“ märkis Mägus.

Euroopa Liidu 28 liikmesriigist ei ole vaid neljas riigis kehtestatud majutusteenusele madalamat käibemaksumäära. Uuest aastast väheneb nende riikide hulk veelgi.

Ka turismiettevõtjate hinnangul vähendab selline stsenaarium Eesti kui turismisihtkoha atraktiivsust, teenusekvaliteeti ja konkurentsivõimet ning pärsib oluliselt hotellinduse jätkusuutlikku arengut.

Kaubanduskoja peadirektor Mait Paltsi sõnul tuleb sellistesse ettepanekutesse suhtuda äärmiselt tõsiselt ning vaadata nende laiemat mõju kogu majandusele ja tööhõivele ning riigi tuludele.

"Hiljuti avaldatud pankrotistatistika kinnitab samuti, et sektori ettevõtetel, mida kavandatud muudatus kõige teravamalt puudutab, ei ole just kõige paremini läinud, samuti tegutsetakse väga teravas konkurentsis kogu regiooni ettevõtetega. Seetõttu on hinnataseme tõstmine hetkel praktiliselt võimatu," ütls Palts.

Ta lisas, et maksumäära tõstmine mõjuks negatiivselt ja konkurentsivõimet tervikuna halvendavalt. "Riigieelarvesse kavandatud kulude ja tulude vahet tuleks maksude tõstmise asemel täita pigem kulude kokkutõmbamisega."