Eesti sisserände aastane piirarv on 0,1% rahvaarvust, ehk pisut üle tuhande inimese. Sisserände piirarvus on juba erandeid, näiteks kolmandatest riikidest pärit őppejőudud ja teadlased ning välismaalasi, kellele on antud elamisluba őppimiseks. Riigikogus parasjagu arutlusel oleva välismaalaste seaduse muudatusega lisanduvad sellesse nimekirja välismaalased, kes saavad elamisloa kui nad tahavad tulla siia tööle info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) alasele ametikohale, töötama iduettevőttesse vői tegelema iduettevőtlusega.

"Kaubanduskoja arvates tuleks sellesse nimistusse lisada ka väljaspool EL liikmesriiki pärit suurinvestorid, kes soovivad tegeleda siin ettevőtlusega ning kes investeerivad siinsesse majandusse vähemalt miljon eurot," teatas koda.

"Kui suurinvestorid on vabastatud sisserände piirarvu alt, annab see nii avalikkusele kui potentsiaalsetele investoritele positiivse signaali, et välisinvestorid kolmandatest riikidest on Eestisse oodatud. Kui seda ei tehta, siis vőib tekkida olukord, kus välisinvestorile ei anta elamisluba üksnes pőhjusel, et aastane sisserände piirarv on juba täitunud vői vőib täituda. Selline juhtum kahjustaks olulisel määral Eesti mainet. Isegi kui taolise olukorra esinemise tőenäosus on väike, tuleb see välistada juba seaduse tasandil. Meeles tuleks pidada seda, et tegemist on isikutega, kelle siinviibimist Eesti majandus vajab" kommenteeris koda täna saadetud pressiteates.

Koja teatel on selles kontekstis sisserändele fikseeritud piirarvu seadmine tervikuna äärmiselt küsitav, kuna elamisloa taotlust tuleb igal juhul pőhjalikult pőhjendada ning täita selleks seatud kriteeriumid.

Lisaks tegi kaubandus-tööstuskoda riigikogule ettepaneku siduda välismaalasest töötaja keskmine palk valdkonnapõhise aasta keskmise brutopalgaga. Seadusemuudatusega on kavas tühistada senikehtinud nõue, et välismaalane peab saama 1,24 kordset Eesti keskmist brutopalka ning asendada see lihtsalt keskmise brutopalgaga, kuid koja arvates oleks veelgi selgem ja őiglasem rakendada tööandjaspetsiifilist lähenemist.