Tänane reaalsus, et USA järgmine president on Donald Trump, on paljudes tekitanud maailmalõpu meeleolusid. USAs äri ajav ning end sealsete sündmustega hästi kursis hoidev Indrek Laul ei näe olukorda mustades toonides.

Laul viibis öösel telemajas, kus toimus valimiste ühisvaatamine. Tema sõnul on selge, et kohal olnute seas oli rohkem Hillary Clintoni pooldajaid.

„Rahvas on hääletanud. Brexit ja Trumpi valimine on selged signaalid, et suur hulk inimesi ei ole rahul praeguse establishmentiga. 2008nda aasta majanduskriis oli miljonitele väga raske. Me näeme protsestihääli. Seda tuleb mõista," alustas Laul.

Laul käib sageli USAs ja jälgib kohalikku meediat. Ta on New York Timesi püsilugeja ning on pannud tähele, et meie meedia nopib sealt välja skandaalseid ja provokatiivseid ütlemisi, aga sisuliselt ei ole vabariiklaste platvormi käsitletud.

„Võib tekkida mulje, et see, mis seal toimub, on pelgalt meelelahutuslik. Teatud määral ongi, aga on ka programmid, soov teha muudatusi. See materjal on aga tihti keeruline, akadeemiline. Mina olen seda lugenud. Meelde tuleb näiteks tarbimise suurema maksustamise idee. USAs on käibemaks tihti 7% või pisut enam. Vabariiklased arvavad, et peaks rohkem maksustama tarbimist ning teisalt toetatakse kodumaise kauba tootmist," toob Laul välja vaid ühe aspekti nende programmist.

Tal on siiski kahju, et presidendiks ei saanud demokraatide esindaja Clinton, sest Eestil on just selle parteiga olnud hea side ja mõistmine. Arvamusküsitlusedki näitasid tema edumaad. Miks siis Trump võitis?

„Ta rääkis muutustest. Clinton rääkis, et lähme samamoodi edasi. Valimised näitasid ka, et kandidaadiga pidev hirmutamine ei ole võiduks piisav."

Ameerika Kaubanduskoda Eestis on tihedalt seotud Euroopa Liidu ja USA vahelise vabakaubanduslepingu teemaga, mis on presidendivalimiste lõppstaadiumis pandud ootele. Laul ütleb, et teema jääb praegu lauanurgale. Vaadatakse, mida aeg toob.

Estonia klaverivabriku juht ei taha paanikat õhutada ning paneb südamele, et me vaataks rahulikult, mis edasi saab. Ta on USA suursaadikuga nõus, et me ei tohi unustada, et Eesti on NATO liige ning meil on USA toetus.

„Trump on samuti öeldnud, et USA on ühes paadis nendega, kes NATOsse panustavad ja täidavad oma kohustusi. Eesti täidab neid eeskujulikult. Samuti tuleb kindlasti rõhutada, et USA poliitiline süsteem on kompleksne ja muudatusi ei ole lihtne läbi viia. Vaja on konsensust," kinnitas Laul.

Estonia klaverivabrikul on USAs üle 30 diileri, kellest mõne juht on vabariiklane, mõni demokraat ning on ka sõltumatuid. Laul ei usu, et Trumpi valimine vabriku äri muudaks või et keegi seetõttu vähem pille ostaks. Läbi saadakse kõigiga. Klaver räägib rahvusvahelist keelt.