Eelmise aasta sama kuuga võrreldes vähenes nii eksport kui ka import neljandat kuud järjest. Tänavu üheksa kuuga kahanes eksport eelmise aasta sama ajaga võrreldes 1 protsent.

Septembris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,03 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,14 miljardi euro eest. Võrreldes eelmise aasta septembriga vähenes eksport 94 miljoni ning import 21 miljoni euro võrra. Et eksport vähenes oluliselt rohkem kui import, siis suurenes septembris ka kaubavahetuse puudujääk 109 miljoni euroni.

Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Soome, kuhu läks 16 protsenti Eesti koguekspordist, järgnesid Rootsi ja Venemaa, kuhu läks vastavalt 15 ja 12 protsenti koguekspordist.

Koguekspordi kaheksaprotsendilist vähenemist võrreldes 2012. aasta septembriga mõjutas peamiselt väljaveo vähenemine USA-sse, kuhu eksport langes 63 protsenti ehk 47 miljonit eurot ning Rootsi, kuhu eksport vähenes 14 protsenti ehk 26 miljonit eurot. Ekspordi vähenemine USA-sse oli peamiselt mõjutatud mineraalsete kütuste ning elektriseadmete väljaveo vähenemisest. Eksport Rootsi vähenes peamiselt elektriseadmete väljaveo vähenemise tõttu. Eksport Lätti suurenes 22 protsenti.

Kõige rohkem imporditi septembris kaupu Soomest, kust tuli 14 protsenti Eesti koguimpordist, Saksamaalt ja Rootsist tuli mõlemast 10 protsenti koguimpordist. Enim mõjutas impordi kaheprotsendilist langust aastatagusega võrreldes sisseveo vähenemine Hollandist ja Soomest, langus vastavalt 47 protsenti ja 8 protsenti. Sissevedu Hollandist vähenes eelkõige orgaaniliste kemikaalide ning Soomest mineraalsete kütuste sisseveo vähenemise tõttu. Samal ajal kaupade import Poolast suurenes 44 protsenti raudteeveeremi sisseveo suurenemise tõttu.

Eestist eksporditi enim elektriseadmeid, mille eksport moodustas 18 protsenti Eesti koguekspordist, põllumajandussaaduste ja toidukaupade eksport moodustas 11 protsenti ning mineraalseid kütuste, sealhulgas elektrienergia, bensiin, põlevkiviõli eksport 10 protsenti. Eksport vähenes eelmise aasta septembriga võrreldes peamiselt mineraalsete kütuste ning elektriseadmete väljaveo vähenemise tõttu, langus vastavalt 48 ja 20 protsenti. Samas suurenes oluliselt puidu ja puittoodete ning tekstiili ja tekstiiltoodete väljavedu, kasv vastavalt 25 ja 32 protsenti.

Septembris imporditi Eestisse kõige rohkem elektriseadmeid, mille import moodustas 18 protsenti Eesti koguimpordist, põllumajandussaaduste ja toidukaupade import moodustas 11 protsenti ning mineraalsete kütuste import samuti 11 protsenti koguimpordist. Eesti koguimpordi vähenemist võrreldes 2012. aasta septembriga mõjutas peamiselt mineraalsete kütuste sisseveo vähenemine 34 protsendi võrra. Samas suurenes aga transpordivahendite ning tekstiili ja tekstiiltoodete sissevedu, kasv vastavalt 27 ja 22 protsenti.

Võrreldes augustiga suurenes septembris eksport 2 protsenti ning import 4 protsenti. Ekspordi kuist kasvu mõjutas enim teravilja, laevade ja ujuvkonstruktsioonide väljaveo suurenemine.

Tänavu üheksa kuu arvestuses jäi Eesti kaubavahetus samale tasemele võrreldes 2012. aasta sama perioodiga - eksport küll kahanes 1 protsent ja import 0,3 protsenti, aga samal ajavahemikul langesid ka ekspordi- ja impordihinnad vastavalt 1 ja 2 protsenti.

Eurostati andmetel tõusis septembris ettevõtjate kindlustunnet peegeldav majandususaldusindeks Eestis ja Saksamaal, langes aga Soomes ja Rootsis. Oktoobris sama näitaja nii Eestis kui ka peamistes ekspordi sihtriikides tõusis.