A-Selveri ostudirektori Iivi Saare sõnul on mitmest Kalevi tootest juba pikemat aega puudus. “Esimesed tooted hakkasid ükshaaval ära kaduma juba mai lõpus,” ütles Saar. Tema sõnul on siiani jätkunud karamellkomme ning šokolaaditahvleid, kuid viimasel ajal pole ka neid vajalikus koguses. Seda, millal olukord laheneda võiks ning kõik tooted jälle kaupluselettidel kättesaadavad on, ei osanud Saar öelda. “Kalev pole seda meile öelnud,” lausus A-Selveri ostudirektor. Tema sõnul on kommivabrik teatanud vaid seda, et jõulutooted ilmuvad järk-järgult müüki alates 1. novembrist.

Tallinna kaubahallis asuva Rimi kaupluse juhataja Aune Puusta ütles samuti, et Kalevi kommide letile saamine on raskendatud. “Meil ei ole täpset ülevaadet sellest, mida me Kalevilt saame,” lausus Puusta. Tema sõnul on ka kommivabriku antud müükijõudmise kuupäevad segased – vahepeal lubati toodete defitsiit likvideerida septembriks, nüüd on aga räägitud ka poolest oktoobrist.

Ka Järve Selveri juhataja Koidu Rannamäe ütles, et Kalevi toodete sortiment on endiselt piiratud. “Oleme püüdnud seda kompenseerida teiste toodetega,” lausus Rannamäe.

Põhja puiesteel asuva Rimi kaupluse müügijuhi Leili Karbe sõnul on Kalevi toodete defitsiit loonud olukorra, kus teiste maiusevalmistajate toodangut selle võrra rohkem sisse tuleb võtta.

Maiasmoka toodangut valmistava AS-i Milestone juht Priit Kotkas ei osanud öelda, kas Kalevi toodete defitsiit on nende ettevõtte maiustuste läbimüüki kasvatanud.

Kotkase firma tõi Maiasmoka tooted turule selle aasta alguses. Samas ei osanud Kotkas, kes on ühtlasi ka Kalevi aktsionär, öelda, millises seisus on ettevõtte tootmise pool.

AS-i Kalev suhtekorraldusjuht Ruth Roht jäi eile kommivabriku tootmist kommenteerides napisõnaliseks.

“Hea meelega räägiksime asjadest pikemalt nädala lõpus,” lausus Roht. Tema sõnul peaksid sel nädalal saabuma Kalevi uude, Jüris asuvasse tehasesse Saksamaalt uued tootmisseadmed.

Kinnitamata andmetel pole Kalevi uues tehases tootmine siiani korralikult käivitunud.

Kalevi nõukogu esimehe Heino Priimägi sõnul põhjustas olukorra valearvestus. “Keegi ei osanud arvata, et ligi kolmehektarilise tehase ümberkolimine on nii suur töö,” on Priimägi varem öelnud. “Kedagi peale iseenda meil süüdistada ei ole.”

Kalevi uude tehasesse kolimise eelarve oli 17 miljonit krooni. Lisaks osteti mõningad uued seadmed.

Kalevi firmapood: olukord muutub paremaks

Põlvas asuva Kalevi firmakaupluse juhataja Irja Suvisild ütles, et kui vahepeal oli mõnedest toodetest puudu, siis praeguseks on olukord lahenemas. "Asi muutub iga päevaga paremaks," kinnitas Suvisild. Tema sõnul valitses pikim mõõn kahel viimasel augustinädalal ning septembri esimesel nädalal. Suvisilla sõnul oli puudus eeskätt vahvlikommidest ja assortiist. Suvisild avaldas lootust, et need kauplused, kes on korralikult Kalevile kaubatellimusi esitanud, pole oma klientidele magusapakkumisega hätta jäänud. Samas märkis ta, et Kalevi enda firmakaupluse staatus ei tähenda veel seda, et sinna eelisjärjekorras toodangut saadetakse. "Esmajärjekorras saavad ikkagi suuremad ostukeskused," lisas Suvisild. Raigo Neudorf