Käibemaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu kohaselt tuleb käibedeklaratsiooni lisal kajastada kaupade ja teenuste eest väljastatud ja saadud arvete andmed, kui arvete kogusumma kuus on vähemalt 1000 eurot.

"Kaubanduses on seda hinnapiiri ületavate tehingute arv kindlasti suurem kui mõnes teises majandusvaldkonnas, kus tehingute väärtused on küll kõrgemad, kuid arvuliselt tehakse neid vähem. Kaupmeeste Liit leiab, et maksupettuste vastu võitlemine ei tohiks toimuda ausate maksumaksjate kulul ja halduskoormuse kasvu arvel," märgib Eesti Kaupmeeste Liidu pressiteates liidu tegevdirektor Marika Merilai.

Käibedeklaratsiooni lisa administreerimine on liidu sõnul aeganõudev ja kulukas kõigile kauplejatele. Need kulud tuleks aga  lõpuks kinni maksta tarbijatel.

Muudatuse kavandamine eeldaks Kaupmeeste Liidu arvates põhjalikumat uuringut, analüüsi ja koostööd muudatust puudutavate pooltega, eelkõige ettevõtjate ja neid esindavate liitudega. Praegusel juhul soovib riik liidu hinnangul kehtestada ühepoolseid lisakohustusi ettevõtjatele.

Merilai juhtis tähelepanu sellele, et kaubanduses toimub ka pidevalt juba teostatud ostu-müügitehingute parandusi: kauba tagastused ja ümbervahetamised, saatedokumentide korrigeerimised vigade tõttu koos korrigeerivate arvetega, mis toob kaasa vajaduse pidevaks käibedeklaratsioonide parandamiseks.

"Kaupmeeste Liit teeb ettepaneku vastav säte eelnõust välja jätta ning toetab Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Maksumaksjate Liidu seisukohti, ühinedes ettepanekuga töötada välja praeguseks ettevalmistatud kavandi baasil elektrooniline vorm müügi- ja ostuarvete ning nendele vastava käibemaksuinfo kohta. Seda vormi rakendataks ainult nende isikute suhtes, kelle maksuarvestust on maksu- ja tolliamet otsustanud kontrollida üksikjuhtumi korras," on liidu seisukoht.

Euroopa Komisjon esitas 23. oktoobril ettepaneku standardse käibedeklaratsiooni kohta, mis võib aidata vähendada ELi ettevõtjate kulusid. Algatuse eesmärk on vähendada bürokraatiat ettevõtjate jaoks, muuta maksueeskirjade täitmine lihtsamaks ja maksuasutused kogu ELis tõhusamaks.

Riigikogu menetluses olevas käibemaksuseaduse muutmise seaduse eelnõus planeeritud muudatused on ELi algatusega vastuolus, märgib liit.