AS Paulig Balticu turundusdirektori Rainer Tammeti sõnul on kohvi hinna madalal hoidmine vana nipp. Seda ka maailmas kohvi tarbimise osas ühe inimese kohta esikohal olevas Soomes. “Kohvil on väga oluline osa soomlase toidukorvist ja seetõttu on juba aastaid olnud trend selline, et kaupmehed müüvad kohvi kas omahinnaga või siis isegi alla selle, et kliente oma kauplustesse meelitada,“ ütles ta. Siiski ei soovinud ta kommenteerida, kas sedasama teevad ka Eesti kaupmehed.

Tammeti sõnul on Eestis kohvikaupmeeste vaheline konkurents tihenenud ning sagedaste müügikampaaniate tõttu on kasum müüdud paki pealt kahanenud. Seetõttu ei pruugi kohvihinna tõus maailmaturul otseselt tarbijale tunda anda.

Sissetoojate hinnangul võib kohvi hinna muutus maailmaturul mõjutada kohvipaki hinda Eesti poodides ja turgudel alles kolme-nelja kuu pärast.

Tammeti hinnangul sõltub kohvi hind kõige rohkem sellest, milline tuleb järgmise aasta kohvisaak Brasiilias. “Brasiilia annab kolmandiku kogu maailma kohviubadest. Just neil nädalatel käib tulevase kohvisaagi hindamine. Sõltub, millised ilmad on olnud viimastel kuudel ja kas öökülmad on istandusi kahjustanud,” selgitas ta.

Tammet prognoosib pikema aja peale hinnakasvu, sest madalal hinnatasemel tootmine ei ole kohvikasvatajatele enam kasulik.

Kohvi hind võib tõusta

•• Rahvusvahelise Kohviorganisatsiooni (ICO) andmetel on alates 1999. aastast kohvi hind maailmaturul langenud või püsinud pidevalt suhteliselt madalal, sest siis jõuti kohvi tootmises kriitilisse punkti, kus ületootmine põhjustas järsu hinnalanguse.

•• Segadust ja spekuleerimist kohviturul põhjustas Brasiilia rahaühiku riaali devalveerimine. Seetõttu on paljud kohvitööstused vaevelnud vaesuses ja istanduste pindala on järk-järgult vähenenud. Turgu jälgivad analüütikud prognoosivad, et mõne aja pärast võib kohvi hind taas tõusma hakata.

•• Väiksemad hinnakõikumised käivad pidevalt ja nii on ICO andmeil maailmaturul kohvi keskmine hind võrreldes 2004. aasta jaanuarist alates langenud ligi kolm protsenti. Kuid möödunud paari aastaga võrreldes on üldine hinnatase olnud pidevalt tõusutrendis. Kohvi hind on sarnaselt nafta hinnaga turukõikumiste ja spekulatsioonide suhtes väga tundlik. EPL