„Seadusest tulenevalt peavad kõik kaupmehed tubakatoodete müügikohad ümber kujundama selliselt, et tubakatooted ei oleks klientidele nähtavad. Ilmselgelt seonduvad sellega kaupmeeste jaoks olulised ümberkorraldused ja suured lisainvesteeringud,” leidis kaupmeeste liidu tegevjuht Riin Savi.

Kaupmeeste jaoks ei ole väljapaneku piiramine tubakatoodete müügikohas tegelikult uus teema ja mitmed liidu liikmed on ka juba omal initsiatiivil väljapanekut kauplustes järk-järgult piiranud. Samuti on liit koostamas juhendit tubakatoodete vastutustundliku müügi edendamiseks kaupmeeste seas, mis ühe aspektina tubakatoodete väljapanekut käsitleb.

Lühike aeg

Mis aga kaupmeeste liitu väga murelikuks teeb on muudatuste rakendumise lühike aeg. Eelnõu kohaselt jõustuvad väljapaneku piirangud 1. oktoobrist 2017.

„Seni on aruteludel sotsiaalministeeriumiga räägitud kolme kuni viie aasta perspektiivist, mis annaks kõikidele kaupmeestele mõistliku aja muudatuse ettevalmistamiseks, elluviimiseks ja investeerimiskulutuste optimeerimiseks," selgitas Savi.

Siinkohal tuleb liidu tegevjuhi sõnul arvestada sellega, et suurtel jaekettidel on arvukalt kauplusi ning muudatuste tegemiseks on paratamatult vaja mõistlikku ajaakent. Ka tubakapoliitika rohelises raamatus, mis kinnitati 2014.aastal, on Savi sõnul kirjas, et „teeme ettepanku pikemas perspektiivis minna üle tubakatoodete müügikohas väljapaneku piiramisele“.

Kaupmeestel liit ei mõista siinkohal sotsiaalministeeriumi poolt rakendumise aja osas tehtud muudatuse ja kiirustamise ajendeid.

Tooteinfo edastamine keelatud

Kaupmeeste liit näeb ohukohana ka seda, et täna ei ole lõpuni selge, kuidas ikkagi saab klient eelnõuga seonduvate muudatuste valguses teha informeeritud ostuotsust, kui kaupmehel ei ole õigust ka täiskasvanud kliendile edastada tooteinfot, samuti ei ole selge, kuidas esitada ettenähtud muudatuste raames hinnainfot.

Lisaks on kaupmeeste liidu hinnangul on hämmastav eelnõuga ettenähtud tubakatoodete ja tubakatootega seonduvate toodete e-müügi keeluga seonduv.

„Arvestades, et antud sätte kohaldamine ei ole EL direktiivi ülevõtmise seisukohast kohustuslik, on mõistetamatu eelnõu seletuskirjas rõhutatu, et kiirustamise aluseks on EL tubakadirektiiv, mis tuleb Eesti siseriiklikku õigusesse üle võtta 20. maiks 2016,” lisas Savi.