"Domeenidega seotud registriandmete akuutsus mõjutab küberjulgeolekut. Akuutne domeenide andmebaas võimaldab seada vastutuse domeeni kasutamise eest nime registreerinud füüsilisele või juriidilisele isikule vähendades küberkuritegevuse riski ja spekuleerimist ning suurendades usaldust internetiteenuste ja e-kaubanduse vastu," sõnas ettekandes Marek-Andres Kauts.

ICANN poolt avaldatud raporti kohaselt esineb genreeriliste domeenide puhul andmete akuutsuses probleeme 77% nimedest ja 28% domeenide puhul ei ole võimalik domeeni eest vastutavat füüsilist või juriidilist iskut sootuks tuvastada. Probleemile on muuhulgas tähelepanu juhtinud FBI ja SOCA (Serious Organised Crime Agency) küberkuritegevuse vastase võitluse eksperdid.

Eesti Interneti SA poolt väljatöötatud uudne kontseptsioon võimaldab tuvastada domeeni registreerija olenemata residentsusest.

".ee domeene registreeritakse üle maailma ja domeeni registreerija on Internetis oma näoga olenemata sellest, kas ta resideerub Tallinnas, Frankfurdis või Buenos Aireses," ütles Kauts.

Rahvusvaheliste registreerijate tuvastamine põhineb G8 poolt välja töötatud rahapesu ja terrorismi rahastamise vastasel meetmestikul FATF 40+9 recommendations kasutades domeeni eest ülekandega tasumisel panga või krediidiasutuse poolt kogutavaid andmeid ja moodustades viiest komponendist koosneva usaldusahela.

Eesti residentidest domeeni registreerijaid on võimalik tuvastada ka ID-kaardi või mobiil-ID funktsionaalsust kasutades.