India ajaleht Business Standard kirjutas eile sellest, et India kaitseminister peab lepingut prantslastega „sisuliselt surnuks". See aga tähendab, et üks ajaloo suuremaid sõjatehnika hankeid võib tellimuse tuua kas Venemaale või USAle.

Venemaa osales hankel ka 2012. aastal, kui prantslased võitjaks kuulutati. Toona otsustati valida Rafale sõjalennukid venelaste MiG-35 asemel.

Venemaa ja Prantsusmaa vahel on aga teatavasti teravad Mistrali sõjalaevade vaidlused ning karistuseks teeb Venemaa nüüd Indias suurt kihutustööd. Prantslaste seis ei ole kiita, aga süüdistama peavad nad vaid iseennast.

Spetsialistide sõnul ihub Venemaa küll India ülisuurele tehingule hammast, kuid nende võit ei oleks sugugi kindel. Ka USA lennukitootjad on Indias väga agressiivset müügitööd tegemas.

India õhuväe lennukid on vanad ning riigi strateegilised ambitsioonid regioonis on suurenemas. Kuna vanad MiG-21 sõjalennukid on pensionile minemas, kuulutas riigi kaitseminister välja 10 miljardi dollari suuruse hanke 126-le sõjalennukile. Aasta oli siis 2007.

Tegemist on ajaloo ühe suurema sõjalennukite hankega ning loomulikult olid sellest huvitatud kõik maailma suured tegijad. Prantslaste Dassaultile lisaks ameeriklaste Boeing ning Lockheed Martin ning venelaste RSK MiG.

2012. aastal valiti niisiis võitjaks prantslased, kuid sellest ajast alates on tekkinud suured probleemid. Valik langetati nende kasuks nimelt seetõttu, et lennukite tootmise ja käigus hoidmise hind oli soodsaim. Varsti selgus, et prantslased olid teinud pakkumise valedel alustel või plaanisidki nad tellijat petta. Kolme aastaga on lennukite maksumus kasvanud 10-lt miljardilt 20-le.

Spetsialistide sõnul oleks tehingu katkestamine igati loogiline samm. Lisaks on sõjalennukite pargi uuendamine Indiale kiireloomuline vajadus, seega ei ole aega oodata.

Eelmisel hankel pakkusid venelased Indiale Mig-35 lennukeid, mis ei olnud ei siis ega ole tänagi veel tootmisesse jõudnud. Seda alles arendatakse. Täna soovitakse Indiale kiirkorras pakkuda Sukhoi Su-30 lennukeid.  India on lennukiga tuttav - neil on täna kasutusel üle 200 sama margi lennukit.

Detsembris ütles India kaitseminister Manohar Parrikar otse, et Venemaa pakutav Sukhoi Su-30MKI oleks riigi õhujõududele igati sobiv variant. Homme plaanib Venemaa lennukitootja United Aircraft Corporationi türarfirma Irkut Corporations (kes lennukit toodab) oma India lennukipargi moderniseerimise plaani Aero India 2015 lennuetendusel välja käia.

Samal ajal käib aga India ja Venemaa ühine järgmise generatsiooni sõjalennuki arendamise projekt - selleks on Sukhoi PAK FA. See võib Venemaale uue tehingu mõttes kahjulik olla. India ei soovi nimelt hoida kõiki mune ühes karbis ning teise suure lepingu Venemaale minek seda just tähendaks.

USA semmib samuti Indiaga, kuid siingi on oma komistuskivi. Võib juhtuda, et India kasutab uusi sõjalennukeid, et rünnata vana vaenlast Pakistani. Viimase näol on aga tegemist USA liitlastega. Kui lennukid tuleksidki USAst, siis ei pruugi India saada Pakistaniga heideldes kätte lennuki varuosasid. See on väga halb variant.

Seega on Venemaal ja USAl ees ootamas järjekordne heitlus - kes saab endale ülisuure lepingu.