Majandusministeeriumi pressiesindaja Rain Veetõusme ütles Postimehele, et suve- ja talveaja kasutamine ei anna märkimisväärset elektrienergia kokkuhoidu, küll aga lihtsustab see riikidevahelist reisimist. “See omakorda võimaldab tõesti ka kokkuhoida, nentis ta.”

Eeloleval pühapäeval kell 4 hommikul lükkab Eesti koos Euroopa Liidu liikmesriikidega kellaosutid tunni võrra tagasi, et need siis aprillis taas tunni võrra ette keerata.

Eesti Energia on teatanud, et suveaja kasutamine võimaldab elektrit kokku hoida vaid viie miljoni krooni väärtuses, mis energiafirma nelja miljardi krooni suuruse aastakäibe juures on suhteliselt tühine saavutus.

Rahvusvahelisi reisijatevedusid korraldavad firmad kinnitavad, et hiljutine eksperiment suvest ilma suveajata muutis reisijate elu väga keeruliseks.

“Meil pole hetkekski küsimust tekkinud: loomulikult soovime me käia koos Euroopa ja lähimate naabritega,” ütles Estonian Airi president Erki Urva. “Koos teiste ettevõtetega olime suveaja taaskehtestamise ühed suuremad toetajad.”

Kellakeeramisest loobumine sunniks lennufirmat muutma oma sõiduplaani kaks korda aastas. Reisijad peaksid sealjuures mõnele lennule saabuma juba varastel öötundidel.

Ka Tallinki turundusjuht Viljar Jaamu sõnas, et Soome ja Eesti vahepealne kuulumine erinevatesse ajavöönditesse valmistas reisijatele palju tüli.

Mart Laari valitsuse otsusega loobus Eesti suveaja rakendamisest 2000. ja 2001. aastal, kuid Siim Kallase valitsus otsustas suveaja taastada.

Suveaja kasutamise Eestis muudab vältimatuks selle kehtimine kogu Euroopa Liidus.