Neli aastat tagasi müüs Acton koos WhatsAppi kaasasutaja Jan Koumiga populaarse sõnumivahetusprogrammi Facebookile 22 miljardi dollari eest, meenutab Celebrity Net Worth. Kümme kuud tagasi lahkus Acton Facebookist, pühendudes ühe mittetulunduslikule algatusele.

Lahkumise hetkel tegi ta kuvatõmmise Facebooki aktsiahinnast. Kui Cambridge Analyticaga seotud andmelekke skandaal lahvatas, kirjutas Acton Twitteris: „See aeg on käes, #kustutafacebook.” Ta ei laskunud põhjendustesse, miks ta arvas, et on aeg Facebooki kontost loobuda. Tema endised kolleegid Facebookis olid postitusest šokeeritud. Rohkem säutse pole talt sellele sissekandele järgnenud.

Küll aga rääkis ta hiljuti intervjuus Forbesile otsusest, mis läks talle maksma 850 miljonit dollarit. Facebookist lahkudes nägi ta leping ette võimaluse võtta kõik talle kuuluvad ettevõtte aktsiad kaasa ja seda neljaaastase perioodi jooksul juhul, kui Facebook peaks hakkama WhatsAppi pealt reklaamiraha teenima. Just seda oli Facebook tema lahkumise hetkeks otsustanud teha.

Lahkumise eel kutsus Zuckerberg Actoni oma kabinetti, kus teda ootas hoopis ees Facebooki jurist. Acton väljendas oma rahulolematust Facebooki plaanidega ja nõudis lepingu rikkumisele viidates talle sellega lubatud aktsiaid lahkudes kaasa.

Facebooki jurist muidugi ei nõustunud temaga, väites, et Facebook kõigest kaalus sihitud reklaami WhatsAppi kasutajatele, mitte ei plaani seda reaalsuses ellu viia. Acton otsustas võitlusest loobuda. „Fakt oli see, et ma ise tegin otsuse müüa ettevõte maha. Ma olin ta maha müünud," põhjendas WhatsAppi kasutaja ise, miks ta kohtuteed jalge ette ei võtnud. See otsus maksiski talle 850 miljonit dollarit.

Ka kümmekond aastat enne seda oli Acton lahkunud Yahoost täpselt samal põhjusel, reklaamimüügi vaidluse pärast. See, et kasumiihalus seatakse heast tootest kõrgemale, ajas teda lihtsalt hulluks. Ja nüüd kordus sama lugu Facebookis. See oligi Actoni jaoks märk lahkuda. Kuigi temaga koos WhatsAppi asutanud Jan Koum jäi Facebooki natuke pikemaks, lahkus temagi sealt selle aasta aprillis.

Acton keskendub nüüd vähetuntud sõnumivahetusprogrammi Signal arendamisele. Seejuures järgib ettevõtja oma põhimõtet, et kasutajad tulevad enne kasumiihalust. Tema ettevõttes töötavad needsamad inimesed, kes lõid krüpteerimisprotokolli, mida on kasutatud nii WhatsAppi, Facebook Messengeri, Skype’i ja Allo arendamisel.

Sisuliselt taaselustab Acton sellist WhatsAppi nagu tema oleks ideaalis näinud: kus sõnumivahetus ja kõned on tasuta ning kasutajad ei pea silmitsi seisma tüütute reklaamidega.

Ühtlasi paigutas Acton WhatsAppi müügist saadud rahast ühe miljardi heategevusse. Põhirõhk seejuures on USA vaesemate piirkondadele tervishoiuteenuste tagamisel ja laste varasel arengul.