Keeleseadusest tulenevalt peab ühissõiduki juht oskama eesti keelt tasemel B1. Ühistranspordiseadus kehtestab nõude, et taksojuhina tegutsemiseks peab taksojuhil olema teenindajakaart, ning üheks teenindajakaardi saamise tingimuseks on keeleoskus vähemalt tasemel B1. Teenindajakaardita võib taksojuht ühistranspordiseaduse kohaselt töötada kuni 31. märtsini 2016.

Keskerakonna fraktsiooni algatatud eelnõu eesmärk on rakendada ühistranspordiseaduses taksojuhtidele kehtestatud eesti keele oskuse nõuet etapiviisiliselt.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium teeb ettepaneku eelnõu mitte toetada. Taksojuhtide eesti keele oskuse nõue algtasemel (võrdsustatud B1 tasemega) kehtib juba rohkem kui 25 aastat ning ei saa tulla taksoteenuse osutajatele üllatusena.

Uus ühistranspordiseadus kordab seda nõuet ning kehtestab kohustuse teenindajakaardi taotlemisel keeleoskust tõendada. Eelnõu jõustumisel tekiks olukord, kus 1. oktoobrini 2016 ei peaks taksojuhid oskama eesti keelt mingil tasemel ja seda mitte ainult Narvas, vaid kogu Eestis. Samuti ei ole B1 tase ministeeriumi hinnangul ebamõistlikult kõrge.

Teema jõudis tänase valitsuse istungi päevakorda ühistranspordiseaduse muutmise seaduse eelnõu kontekstis.